Почистването на колата след зимата не е лесна задача, но става още по-трудна при ежедневните дъждове това лято. Затова ние ви предлагаме няколко съвета как да използвате някои предмети от домакинството, за да изглежда колата ви страхотно през цялата година.

1.Балсам за коса


Измийте колата си с балсам за коса, който съдържа ланолин. Ще ни повярвате, когато сами видите с очите си восъчния й блясък. Освен това, повърхността ще почне да отбива дъжда!

2.Водка
Не се шегуваме. Заменете течността за чистачки - вместо вода, налейте водка. За да блести предното ви стъкло, рецептата е следната: смесете 3 чаши водка (най-евтината, която може да намерите) с 4 чаши вода и добавете 2 супени лъжици препарат за съдове. Разклатете добре и изсипете в резервоара на чистачките количество спрямо капацитета му.

3. Кола за колата


Измийте предното стъкло на колата с кола (напитката). Така ще се отървете от всички засъхнали и полепнали боклуци, които пречат на видимостта. Мехурчетата в колата ще ви помогнат да изчистите мръсотията. Не забравяйте обаче, след това да потъркате и с вода. Все пак напитката е лепкава и ако не отстраните добре остатъците от нея ще привлекат отново прах и боклук.

4.Грижа за фаровете
За безопасност и блясък, напръскайте фаровете на колата с обикновен препарат за стъкло и търкайте енергично с парче стар чорапогащник.

5.Да почистим чистачките с амоняк
Ако остриетата на чистачките ви са мръсни, няма как стъклото ви да стане по-чисто. Напротив. Затова разтворете ¼ чаена чаша амоняк в 1 литър студена вода. Внимателно повдигнете остриетата и ги почистете и от двете страни с мека кърпа или хартиена салфетка, напоена с разтвора. Преди да ги върнете на мястото им, ги подсушете. Разтворът може да ползвате и за почистване на стъклата като го нанесете с гъба или парцал.

6.Хлебна сода


Изсипете ¼ чаена чаша хлебна сода в 4-литров съд. Добавете ¼ чаена чаша препарат за съдове и допълнете съда с вода, почти догоре. Най-добре използвайте пластмасова туба, за да може да съхраните разтвора. Подгответе го предварително и когато решите да измиете колата, разклатете добре разтвора и вземете 1 чаена чаша от него. Смесете я с 2 литра топла вода и домашният ви почистващ препарат е готов за употреба.

7.Грижа за интериора


Смесете поравно вода и спирт в бутилка от препарат с помпичка за пръскане. За перфектна чистота, може да напръскате всички табла и циферблати, но по-добре избягвайте меката мебел.