Как любимите ни дънки да останат любими за по-дълго – как да запазят цвета си, как да не ги съсипем в пералнята и как да фиксираме цвета им, ако са нови? Ето 5-те златни правила на дънките:

Използвайте правилния прах за пране

Когато перете тъмни дънки, използвайте прах за пране за цветни дрехи. Праховете за бели дрехи ще изсветлят любимите ви дънки.

Обърнете дънките наопаки, преди да ги сложите в пералнята

В случай, че перете дънките в пералня, преди да ги сложите, обърнете ги с ръбовете навън. Това ще предотврати нараняването на материята, както и избеляването на простора след това.

Трик преди първото пране

Ако дънките ви са нови и се притеснявате, че ще „пуснат“ от цвета си и ще оцветят и другото пране, то преди да ги сложите в пералнята, ги накиснете в хладка вода с добавена в нея сол. Това ще фиксира цвета и няма да му позволи да се отдели при пране.

Не ги дръжте дълго в пералнята след изпиране

След като цикълът на пране приключи е добре да извадите дънките бързо след това. Ако те останат прекалено дълго там, това ще доведе до образуване на досадните ръбчета при съхнене, които след това трудно се гладят дори и с ютия.

Не прекалявайте с прането

Лесно е, след като се приберем вечер, да пуснем пералня с носеното през деня. За бельото и блузите това е ок, но с дънките трябва да се внимава. Прекаленото пране не е препоръчително, защото това съкращава живота им – избеляват, накъсват се.