Шведският мебелен гигант ИКЕА забравя за миг скандинавската естетика, за да посрещне слънчевите дни на пролетта и лятото с лимитираната колекция JASSA – еклектичен микс от мебели, текстил и аксесоари, отличаващи се с меки, извити линии, естествени материали и бликащи от енергия шарки – настроение за релакс, което ще се носи във въздуха чак до есента. Предлагана само за ограничен период от време, линията JASSA е създадена в колаборация с петима различни дизайнери, които имат да ни кажат по нещо!

"Местните занаяти, изкуство и текстил бяха най-голямото ми вдъхновение. За създаването на JASSA използвахме добре познати материали като ръчно тъкани естествени тъкани и батик. Трансформирахме ги в нещо ново и вълнуващо", споделя творческият ръководител на проекта Карин Густавсон.

"Когато създавам продукти за моето студио, винаги се фокусирам върху семплия и ефективен дизайн. Дизайните, които създадох за ИКЕА, не са по-различни", добавя дизайнерът Пит Хайн Eйк, с Иина Вуоривирта допълва: "Всяка шарка върху керамичните изделия в колекцията е направена ръчно. Това не е контролиран индустриален процес и всяка чиния е малко по-различна от другите".

"Колекцията съдържа много ярки се цветове – в розовата и жълтата гама, както и в синята и зелената. Ще се зачудите "Как успяват да се комбинират?". В крайна сметка някак си се получи перфектен фюжън”, пояснява Полин Мачадо, а Нике Карлсон посочва: "С материал като ратан трябва да мислиш как да огъваш и свързваш всяка част без да лепиш или да ползваш пирони".

Разгледайте шикозните снимки от колекцията в галерията по-горе!