.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Историята на Мария, която още на 16 е диагностицирана с ендометриоза

LadyZone.bg | преди 3 седмици
В световен мащаб от първите симптоми до диагностицирането на ендометриозата минават 7 до 9 години!

Ендометриозата нанася трайни поражения върху репродуктивната система на жената, а диагностицирането й е много трудно. Една от всеки десет жени в репродуктивна възраст има ендометриоза и вероятно не знае за това.

Ендометриозата, или тихият убиец на маткатаЕндометриозата е доброкачествено заболяване, което провокира болки след секс. То представлява растеж на тъкани, приличащи на маточна лигавица, на различни места извън празнината на матката. Най-често се развива в тазовата кухина върху яйчниците, маточните връзки, тазовия перитонеум и др. В редки случаи ендометриозна тъкан може да бъде открита в белите дробове и мозъка. Ендометриозата обикновено се развива след първата менсруация. Открива се в около 50% от тийнейджърите, които имат тазови болки. В общата популация е 1-2%, но при жени с безплодие - 15-20%.

Гости на д-р Неделя Щонова („Преди обед“, bTV) по темата са Мария Георгиева, председател на фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве", и д-р Александър Калчев – акушер-гинеколог и специалист по репродуктивно здраве.

Мария Георгиева:
Бях на 16, когато получих силни и продължителни болки. Оказа се, че имам 6-сантиметрова киста вляво. Минах през операция и тогава се разбра, че имам ендометриоза.

Последва 6-месечна хормоналнозаместителна терапия, нещо като изкуствена менопауза. Това бе единственото лечение за онова време. После бях 10 години на хормонална терапия. В един момент реших, че не мога да приемам повече хормони и започнах да търся алтернативни методи.

След изключване на червеното месо, захарта, кафето и алкохола от менюто, болките намаляха значително. Заради ксеноестрогените не си поръчвам топла храна, която се доставя в пластмасови кутии. Не пия вода от пластмасови бутилки.

Д-р Александър Калчев:
В световен мащаб от първите симптоми до диагностицирането на ендометриозата минават 7 до 9 години. Много знаем за това заболяване, но не можем да го профилактираме. Начинът на живот е много важен и се радвам, че Мария говори тук от първо лице, за да даде пример.

Целия разговор можете да видите тук:

Духът на здравето: Ендометриоза - тайното страдание на милиони жениГости в студиото са Мария Георгиева, председател на фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве" и д-р Александър Калчев - акушер-гинеколог и специалист по репродуктивно здраве.
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите