Том Джоунс се ражда през 1940 година в Уелс и от малък се ориентира към музиката.
Едва 12-годишен той се разболява от туберколоза, избавянето от която му отнема 2 години, през които е затворен вкъщи и не прави нищо, освен да слуша любимите си плочи и да рисува.

"Изкарах 2 години в леглото. Най-лошото време в живота ми", казва той за онези дни.

Снимка: Getty Images

Когато става на 16 неговата приятелка и съученичка Линда Тренчард забременява и двамата се женят, а през 1957 се появява на свят единственото им дете - Марк Вудворд. Двамата остават заедно до края на живота ѝ през 2016-та година, въпреки многократните публични признания на звездата, че изневерява на съпругата си.

Легендите гласят, че той е имал 2 гримьорни по време на турнетата си - едната за него, другата за фенките, с които се е забавлявал след концерт. Поведението му на плейбой кулминира през 1987 година, когато манекенката Катрин Бъркъри забременява от него. Двамата се съдят с години, докато през 2008 музиканта най-сетне признава, че момчето е негово, но въпреки това, отказва да се срещне и общува с него до ден днешен.

Снимка: Getty Images

Кариерата му се развива стремително. На 25 години записва вокалите към титулната песен от филма за Джеймс Бонд "Операция "Мълния", а на 26 - Грами за дебютиращ артист. Запознава се с Елвис Пресли в Щатите и двамата остават близки до смъртта на Краля на Рока. Освен в музиката, той е успешен и в телевизията - има собствено шоу, което се излъчва по ABC между от 1969 до 1971 година и му донася Златен Глобус за най-добър актьор в комедиен сериал. Взима участие и в пародийната фантастика на Тим Бъртън "Марсиански атаки".

През 1999 година издава албума "Reload", който се превръща в най-големия му успех. Той включва само дуети с най-различни музиканти - от Робин Уилямс до Портишхед и Симпли Ред.

 

Снимка: Getty Images

Вижте кадри от концерти на звездата във видеото по-горе.