Швеция е страната, която ни даде великия Ингмар Бергман, така че беше тъжно, че досега българските зрители оставаха незапознати със съвременното шведско кино и телевизия.

Сериали като немския “Dark” доказаха, че САЩ не държи монопола върху качествените екранни произведения и европейските продукции стават все по-популярни дори сред масовата публика в България, за която в повечето случаи всичко, което не е излязло от голямо американско студио, е неразбираемо и трудно за гледане.

Снимка: VOYO.BG

Предлагаме ви две интересни заглавия, които межете да гледате на онлайн платформата Voyo.bg

Шведския сериал “Чест” изследва трудната борба за равноправие на няколко пострадали от тормоз жени - една тема, изключително популярна във времето на движението “Me too”, в което хора като продуцента Харви Уайнстийн са изправени пред правосъдието и получават това, което заслужават.

Новото премиерно заглавие обаче е трилъра в осем части “Мълчалив заговор”, копродукция между Швеция, Великобритания и Белгия. Почитателите на класическата литература няма как да не видят връзката с романа на Александър Дюма “Граф Монте Кристо”.

Снимка: VOYO.BG

“Мълчалив заговор” разказва за търговец на оръжие, който се завръща след 30 години изгнание, за да отмъсти на хората, съсипали живота му и които са се опитали да го убият. Това, което жадният за отмъщение мъж не подозира е, че когато е изчезнал е оставил неродената си дъщеря. Сега трябва да намери начин да събере семейството си, но и да изпълни плана си за отмъщение.

Снимка: VOYO.BG

В главната роля е Йенс Хюлтен, когото почитателите на екшън филми познават от ролите му в “Мисията невъзможна: Престъпна нация” и “Координати: Скайфол” от поредицата за Джеймс Бонд.

Йенс Хюлтен заедно с Том Круз на премиерата на "Мисията невъзможна", в който участват заедно
Снимка: Getty Images

Режисьор на сериала е световно признатата Шарлот Брандстрьом, която е работила по хитови сериали като “Друговремец”, “Вещерът” и “От другата страна” с участието на наградения с “Оскар” Дж. К. Симънс.