Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменек, известен с артистичното си име Салвадор Дали, е роден на 11 май 1904 г. в Фигерес, Испания. Дали се вдъхновява от майсторите на Ренесанса и е една от най-влиятелните фигури в съвременното изкуство.

Ето няколко любопитни факти за ексцентричния художник:

 • Салвадор Дали е вярвал, че е реинкарнация на починалия си брат 

Братът на Салвадор Дали е починал девет месеца преди художникът да се роди. Вярата за прераждането му в тялото на Салвадор идва от родителите. Самият Дали вярва, че починалият му брат е „една първоначална негова версия“. Тази вяра е вдъхновила по-късните му творби, като „Портрет на мъртвия ми брат“ от 1963 г.

 • Почнал е да рисува още от дете

Най-ранната му творба е от 1910 г., когато е бил на едва 6 г.

 • През 1919 г. е първата му публична изложба, тогава бил едва 14-годишен. 
 • Бил е изключен от художествена академия (два пъти).

Бунтарският дух на Дали се проявява още от младини. Докато учи в Академията по изящни изкуства в Мадрид, той става известен с ексцентричното си поведение и стил на обличане. Салвадор Дали обаче никога не завършва. За първи път го отстраняват през 1923 г., заради участието му в студентски протест. По-късно се завръща, но отново го изключват непосредствено преди изпитите му.

В автобиографията си „Тайният живот на Салвадор Дали“ художникът разкрива, че вторият път е изключен, защото отказва да седне по време на изпита. „Аз съм далеч по-интелигентен от тези трима професори и затова отказвам те да ме изпитват“. След изключването му от Академията, той заминава за Париж, където се среща с идола си Пабло Пикасо.

Има само една разлика между мен и лудия човек. Лудият мисли, че е добре, а аз знам, че съм луд.

Салвадор Дали

 • Дали нарича Пикасо втори баща и известно време взима уроци при него
 • Никога не е взимал наркотици

Въпреки сюрреалистичното му изкуство и ексцентричното му поведение, Дали никога не е употребявал опиати: „Аз не взимам наркотици. Аз съм наркотикът“. В началото на 30-те години, за да стимулира творчеството си, Дали разработва метод, наречен параноично-критичен. Техниката му давала достъп до подсъзнанието му и била основа за сюрреалистите. За да достигне това състояние, той се взирал дълго време в обикновен предмет, по този начин предметите започвали да придобиват друга форма, предизвиквайки нещо като халюцинация.

 • Музата на Салвадор Дали била жена му Гала

Когато Дали и Гала се женят, те се превръщат в едно от най-ексцентричните семейства в историята. Гала е не само съпруга и муза, но и негов мениджър и счетоводител. Тя разпределяла времето му, казвала му кога да рисува. Дали дори подписвал някои от картините си с „Гала Салвадор Дали“.

„Вечността сме аз и ти“ - с това изречение Салвадор Дали описва любовта си към Гала.

 • Създава логото на близалките "Чупа Чупс"

Един от най-дълготрайните и запомнящи се приноси на художника към графичния дизайн е логото на близалките "Чупа Чупс", което създава през 1969 г. Логото е непроменено и се използва и до днес.

 • Създава корици за модното списание „Вог“

През 1971 г. той се изявява не само като дизайнер на корицата, но и като редактор на списанието.

 • През 1950 г. заедно с Кристиан Диор създава костюм за 2045 г.
 • Създава илюстрациите за издание на „Алиса в страната на чудесата“
 • Построява собствения си музей

Музеят е разположен в родния му град Фигерас. Официалното откриване се състои през 1974 г., но художникът продължава да разширява музея и дори живее там през последните години от живота си.

На 10 юни 1982 г. съпругата му Гала почива и Дали губи до голяма степен желанието си за живот. Умира в родния си град на 23 януари 1989 г. и е погребан под сцената на театъра към музея. Днес сградата привлича повече от милион посетители годишно.

Всички мои усилия, всеки ден и от край време целят едно единствено нещо: да успея да бъда Салвадор Дали.

Салвадор Дали