Децата са най-искрените създания на света. В отговорите, които дават на нас - възрастните, има единствено истина. Понякога тази истина може да е болезнена, а друг път може да ви накара да се смее от дълбините на душата ми.

Попитахме първокласници от столичното 125 СУ "Боян Пенев" в квартал "Младост", какво работи кмета? А бодрата смяна на България отговори убедително:

"Работата на кмета е да става рано сутрин", ни казва момиченце, което е адски съсредоточено докато слуша въпроса, защото усеща, че върху плещите ѝ тежи голяма отговорност да даде верен отговор.

Един кмет трябва да може всичко, според малчуганите.

Включително и да продава парфюми, ако се наложи. Освен това, градоначалникът "пази нашата държава", или поне "изпитва хората", но повече от ясно е, че този човек, без значение дали той е мъж, или жена "затваря портите и ги заключва".

А директорът на 125 СУ "Боян Пенев" - г-жа Венелина Николова, може да бъде спокойна, защото в представата на тези деца, тръгнали съвсем наскоро в първи клас: "кметът е като директор, само, че на България".

Когато сутрин рано този кмет отиде на работното си място, той задължително поздравява, убедено е момиченце, което знае, че след това "здравейте", следват и заповеди кой-какво да прави.

Кметът е академична душа, която се занимава с писането на доклади.

Това гласи друга версия. Кметът служи в името на всички деца, но на своите служители не пропуска да каже да му занесат закуска. Ами така де, закуската е много важна част от началото на всеки ползотворен ден!

Кметът работи с документи, това го пък го знаят всички деца! Вежлив е, дори когато си тръгва и не пропуска да каже на колегите си: "Довиждане, до утре".

Но какво може един кмет наистина да направи в името на децата?

"Да има повече училища, да има поне още един етаж и на него да дойдат още деца."

А повече от училища децата искат, защото трябва "да учат букви и цифри и всичко, което е хубаво да бъде научено на този свят".

"Да засади повече дървета, за да има по-чист въздух."

И още: да построи повече футбилни игрища, защото дечицата искат "да играем заедно".

Първолаците от 125 СУ "Боян Пенев" поставиха още няколко бойни задачи пред бъдещия кмет:

"Да направи повече паркове и градинки, да изчисти боклуците".

А едно момченце вече гледа към Коледа и към подаръците, които ще получи, защото е убедено, че всички деца заслужават подаръци: "Кметът трябва да се погрижи за децата и да им направи една голяма елха."

А как трябва да изглежда един кмет и мъж ли да бъде, или жена?

И тук отговорите ще ви накарат да се усмихнете широко, защото седемгодишните на България са естети:

Кметът трябва да е висок, вероятно блондин, със сини очи и руса коса, а може и с кафява. Отговорите клонят повече към това, че трябва да е мъж, защото е "по-силен", но пък имаше вот и за дама - кметица, защото "жените са по-мъдри".

И така, дами и господа. Докато вие днес имат път към урните, за да изберете кмет на София, малките душички на България имат своя гледна точка кой трябва да управлява градовете в страната. Ако все още имате някакви съмнения - вслушайте се в детските гласчета.

В техните отговори се крие толкова много мъдрост.