Сириецът Маен Хадур се е захванал с градско градинарство на покрива на къщата си в Дамаск, който сега е изпълнен с малки дръвчета и саксии, в които растат патладжани, лук, маруля, магданоз и спанак.

Идеята на Хадур - правителствен служител и шофьор на автобуси на непълно работно време, идва преди месец, след като сирийското правителство налага мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, което включва и изолация вкъщи.

Заради кризата с коронавирусната пандемия и началото на свещения месец Рамазан цената на храната се е повишила на пазарите, което затруднява финансово Хадур - баща на четири деца, да покрие нуждите на семейството си.

Градинарското му начинание среща известни предизвикателства - докато зеленчуците растат добре през зимата в страната, то през лятото е по-трудно е да се получи добра реколта, каза Хадур пред Ройтерс.

"Цените на продуктите по пазарите в момента ескалираха. Дано Бог да помогне на работниците в тези дни. Надявам се, че тези растения ще ми помогнат", казва Маен Хадур.

"Цените се покачват непрекъснато, рядко се понижават. Ако нещо стане по-евтино, десет други тогава стават по-скъпи. Нищо не поевтинява", допълва сириецът.

"Не можем да си купуваме месо сега. Ако го правим, то е само в малки количества. Купуваме пилешко месо, но не в такова количество, колкото преди", казва Вазира, съпругата на Маен.

След повече от месец карантина, сирийското правителство започна постепенно облекчаване на ограниченията, което е истинско облекчение за много собственици на магазини и работници, които казват, че възобновяването на бизнес дейностите в страната е от съществено значение за работната сила да изкарва прехраната си.

Досега в Сирия са потвърдени 43 случая на коронавирус, включително 3 смъртни случая.

Вижте повече във видеото по-горе.