Да избереш подарък за сватба или друг тържествен повод почти винаги е трудна задача. Затова бях приятно изненадан, че тя може да има и съвсем леко, забавно решение – да подариш шарж на човека, който празнува.

Снимка: karikaturi.bg

Открих сайта karikaturi.bg чрез Фейсбук и ми стана любопитно откога съществува.

„Сайтът е създаден още през 2009 г. В началото рисунките се правят само от един човек, но сега за сайта работят десетки художници“ – сподели за LadyZone.bg Миглена Стоева, маркетинг мениджър на проекта.

През 2018 г. сайтът започва да предлага и дигитални карикатури, които са отново ръчно изработени, но на таблет с помощта на специално перо.

Снимка: karikaturi.bg

Така днес можете да избирате сред четири техники на рисуване: акварел, пастел, графика и дигитална.

„Всъщност думата карикатура не е съвсем точна, защото в рисунките ние не хиперболизираме определени черти на човека. По-точната дума за тези рисунки е шарж, но тя не е толкова популярна у нас, а освен това е и трудна за изписване на латиница.“ – уточни Миглена Стоева.

Снимка: karikaturi.bg

Тя допълни, че всяка рисунка минава през тристепенна проверка, за да се гарантира еднакво добро качество независимо кой от всички художници е работил по нея.

Снимка: karikaturi.bg

Разговарях и с 32-годишния Михаил от София, който вече е подарявал подобна рисунка. Ето какво ми сподели той:

„Попаднах на рекламата на сайта в социалните мрежи случайно. Беше няколко седмици преди рождения ден на съпругата ми и ми се стори интересна идея. Описах какво точно си представям да има на карикатурата и изпратих няколко снимки на жена си. Още същия ден ми се обадиха – предложиха ми някои идеи как рисунката може да стане по-добра и ми казаха коя от снимките ще използват, за да нарисуват лицето ѝ. Хареса ми, че ми помогнаха да реша дали карикатурата да е цветна или черно-бяла. Когато разбраха, че е за подарък, ми предложиха да я опаковат и да ми изпратят снимка, за да я видя преди рождения ден, без да се налага да отварям пакета. Резултатът много ми хареса, а по-важното е, че хареса и на съпругата ми“.

Снимка: Личен архив

„Чрез рисунките ние разказваме една история. Затова разговаряме с клиентите, за да разберем повече за получателя на подаръка. Какво работи, какво хоби има и т.н. В шаржа често включваме някаква вещ или вещи, които подсказват характерните за човека черти. Отзивите са много добри и често чуваме, че шаржът е бил най-оригиналният подарък на дадена сватба или юбилей“ – обобщава Миглена Стоева.

До 30 ноември 2021 г. можете да участвате в играта във Фейсбук, като отговорите под този пост на въпроса „За кой повод бихте подарили карикатура?“. Един от вас ще спечели ваучер на стойност 200 лева, даващ право на изработка на карикатура по избор.

Пълните условия на играта вижте тук

Още карикатури можете да видите в тази галерия: