С топ маникюристката Катя Райкова говорим за успехите в кариерата, характерния почерк в работата й, вдъхновението и тенденциите. А тя ни направи демонстрация на маникюр за Хелоуин.

Катя Райкова е работила на седмиците на модата в Милано и Ню Йорк, носителка е на десетки награди от международни състезания и е сред топ 10 на най-добрите маникюристки в света - признание, което е получила на конкурс в Америка.

Започва да се занимава с маникюр преди 21 години. Тогава решава да замине да учи в Америка, но не получава виза. Започва да си търси работа в България, която да й харесва, но и да бъде доходоносна. По това време получава съвет от баща си да стане фризьорка. Катя обаче решава да запише курс за маникюр.

Снимка: Евгений Милов

Върховете в кариерата си започва да изкачва съвсем непринудено.

Нейна колежка й предлага да започне да участва в конкурси още през 2002 година. А ето я и историята за първия й конкурс в чужбина:

„В Италия бях на обучение и колегите, които ме обучаваха, казаха: „Ние сега имаме конкурс, трябва да се включиш и ти.“ Аз казах: „Не, не, не искам!“. Бях се подготвила да ходя по магазините. Казаха ми: „Не, утре сутринта отиваш на конкурс.“ Нямах нито модел, нито нищо. Намерих една камериерка от хотела, която имаше проблем на единия нокът. Тя закъсня с 10 минути, аз влязох 10 минути по-късно на състезанието. Въобще не съм очаквала да взема каквото и да е от този конкурс и в следващия момент на награждаването се оказах първа!“.

Снимка: Евгений Милов

За измеренията на успеха Катя споделя, че най-важното е всеки да остане и да бъде човек:

Успехът се гради върху човешкото. Постижение за мен е това, че съм стигнала дотук, че съм се запазила като нормален човек. Салонът е едно голямо постижение за мен. Стената, която е зад мен, също е едно голямо постижение. Ако трябва да конкретизирам, имам едно постижение, което съм си гонила и съм си постигнала. То е в сферата на цялостната визия и 3D фигурките, които започваш от нулата и ги създаваш - нещо, което ти оживява в ръцете. Може би това е наградата, която ми е най-ценна и най-хубава.“

Снимка: Евгений Милов

Катя споделя, че един ден на модните седмици в Милано и Ню Йорк минава много динамично. Има няколко часа, предназначени за бекстейдж, в които трябва да успееш да приготвиш всички модели и работиш заедно с гримьорите и фризьорите, но крайният резултат те оставя напълно удовлетворен и вдъхновен.

Преди да е готов крайният резултат обаче, всичко се обсъжда с дизайнерите, а на самото ревю има готови модели – клипсове, които се слагат. Tе се приготвят вечерта. Ако дизайнът е по-прост, ноктите се лакират преди самото ревю.

За работата с моделите Катя разказва:

„Имаше някои много готини мацки, с които седяхме, снимахме се, смеехме се. Имаше и такива, които от предишни ревюта, колегите доста ги бяха натоварили. Те са като кукли в общи линии, които правят всичко, каквото трябва да направят за ревюто и не ги интересува след това какво ще се случи.“

„Работила съм с Kenneth Cole, Ferragamo, Ermanno Scervino, Elisabetta Franchi. Много е готино да ги видиш на живо, да можеш и да се докоснеш до тяхното творчество! Много е интересно“, допълва тя.

В социалните мрежи Катя има десетки хиляди последователи. Все още не се определя като инфлуенсър. Бъдещите й цели за профилите й в социалните мрежи са да ги развива и да публикува разнообразно съдържание.

Катя се стреми да прави Instagram Reels и клипчета за TikTok. За тази социална мрежа Катя споделя:

„Често пъти хората, особено в TikTok, примерно, не разбират дължината на ноктите. Там получавам някакви коментари: „Какви са тия нокти; грозни нокти; големи нокти; какво е това; какво можеш да пипаш с тях?“ Те са много нападателни, но в общи линии те пък вдигат рейта. Имам едно клипче, което е с 1,7 милиона гледания.“

Много хора често й пишат, че искат тя да им направи маникюр, но мислят, че прави само арт дизайни. Катя разказва, че има много клиенти, които държат на класиката, а най-често това са дами, работещи в различни сфери, които не позволяват много декорации върху ноктите:

„Имам страшно много клиенти, които са абсолютно класически – с френски или с червен лак. И имам клиентка, която дори е само с един лак години наред. Един и същи цвят, къси нокти. Но това е - ако ти не можеш да правиш базата хубаво, няма след това как да правиш след това другите работи.“

Актуалната форма на ноктите за сезона продължава да бъде овална и остра – бадем, а цветовете се определят от това, което покажат дизайнерите и което излезе по магазините с дрехи и аксесоари. Този сезон е актуален и зеленият цвят, но според Катя ще излязат и други есенни и по-меки цветове.

А когато става дума за декорации, в момента се налага идеята едната ръка да бъде различна от другата. Такъв е и маникюрът на Катя.

Дизайнът, който тя ни показа пък е тематичен за предстоящия празник – Хелоуин.

Снимка: Евгений Милов

Бъдещите й планове са отново да посети състезание, след като пандемията се успокои.