Александра и Серафин се запознават в Париж, водени от общата си страст към модата и изкуството започват да изработват булчински рокли по устойчив начин в Лил. 

Александра е на 24 години, родена е в София, но израства в Щатите. През 2015 година заминава за Франция да следва мода. Серафин е от Източна Франция, но избира да учи висше образование във френската столица. Университетът в Париж среща българката и французойката, където двете изучават моден, текстилен и графичен дизайн заедно.

Снимка: Евгений Милов

Водени от страстта към изкуството и модата, двете момичета решават да създадат собствена марка булчински рокли през януари миналата година.

“Ние изработваме булчински рокли, защото като артисти обичаме да създаваме красиви поетични неща. Булчинските рокли са изящни изделия и нашият начин да изразим себе си”, споделя Серафин. 

Роклите се шият в България. Използват изцяло екологични платове - памук, коприна, муселин. Устойчивите материали и бавната мода са в основата на бранда на двете момичета. За тях е важно целият процес да е прозрачен за клиентите им.

Марката се казва "Bien-aimee", което на френски означава “любима”. Философията на Александра и Серафин е, че бъдещите булки на първо място трябва да обичат себе си

Елегантни, но същевременно семпли, моделите позволяват роклите, или част от тях, да се носят не само в сватбения ден. Някои от тях се състоят от две или повече части - пола и бюстие с отделни ръкави или пък топ с панталон. Момичетата предлагат различни начини, по които булките да използват част от сватбения си тоалет и след това. 

Базирани в Лил, клиентите им са предимно от града, но има и дами от други краища на Франция, които си поръчват от техните булчински рокли. Предлагат собствена колекция, от която бъдещите булки могат да избират рокли, но правят и по поръчка. 

“Направихме първата колекция, за да може да покажем какъв ни е стилът и какво можем, за да имат клиентите представа за нашата работа, но правим и по поръчка, т.е. за всеки човек рисуваме индивидуална рокля”, разказва Александра.

Най-новият метод, който използват при изработването на роклите, е естествено оцветяване на коприната. Серафин се е занимавала с това в Канада и сега прилага уменията си в ателието им в Лил. Оцветяването е подходящо най-вече за вечерните рокли или тези на шаферките. При тяхната изработка има повече свобода и място за различни цветове. 

Снимка: Евгений Милов

Вдъхновение черпят от изкуството във всякаква форма - литература, картини, музеи и стари филмови ленти. По време на последния си престой в България идеи взимат от посещението си в Художествената галерия. 

“Искаме също така да правим бродирани чанти и бижута, да намираме хора, с които да си партнираме. В момента вече мислим за следващата колекция”, споделя ни Александра за бъдещите им планове. 

Вдъхновена от 40-те години на миналия век и nоливудския блясък, любимата рокля и на двете момичета от колекцията им е "Калиопе". 

Въпреки че понякога мненията им се различават, Александра и Серафин са добър екип и успяват да реализират съвместно идеите си и да изпълнят желанията на бъдещите булки. 

“Булчинските рокли не са типичната мода от подиума. Има и булчински модни дефилета, но не е като да се конкурираме с "Диор". Ние сме се концентрирали върху нашия град и искаме да направим булките там щастливи”, казва Серафин.

Много хора правят рокли по поръчка във Франция, но малко ги изработват по екологичен начин, а още по-малко предлагат рокли, които може да се носят и след сватбата. "Bien-aimee" обаче е всичко това. В бъдеще искат да работят с много различни хора в сватбения бранш и да създадат концептуален магазин, където бъдещите булки ще могат да намерят всичко от перфектната рокля до украсата за сватбата, която могат да наемат за специалния ден и после да върнат вместо да изхвърлят. 

За Александра и Серафин е важно техните клиенти да се чувстват специални и обгрижвани при тях. 

Интересното е, че всъщност във Франция не съществува понятието "традиционна френска сватба". Французите не са фенове на пищните празненства и вричането в любов пред църквата. За тях е по-обичайно никога да не се оженят. Те могат да бъдат цял живот със своята половинка, но никога да не сключат брак. Има хора, които само подписват и по този повод си купуват костюм и бяла къса рокля, сватбите в църква с големи рокли като от приказките са рядкост. 

Ние пожелаваме на Александра и Серафин повече булки от Франция, които да се решат на явно смелата стъпка, наречена сватба.