Преди 31 години България пое по пътя на демокрацията и по тази причина гост в предаването „Тази сутрин“ по bTV беше едно от лицата на българската култура в прехода – Васко Кръпката.

Музикантът, който работи по 20-ия си албум с групата „Подуене блус бенд“, много ясно си спомня къде е бил, когато преди 31 години е научил за свалянето на Тодор Живков. По това време той е карал такси, за да издържа семейството си и в колата му се е качила пияна жена. Тя му е обяснила, че има повод да празнува и затова си е позволила да започне от сутринта. Той обаче не е повярвал и бързо се е прибрал вкъщи, за да се увери, че всичко е истина.

Снимка: btvnovinite.bg

61-годишният музикант с носталгия си спомня за енергията на хората, която, по негови думи, се е загубила в чалгата. Тъй като целият му живот е свързан с музиката, той често си обяснява нещата с музикални термини.

На въпроса на Антон Хекимян дали българите успяват да се изразят достатъчно добре с песните, Васко Кръпката призна, че голяма част от популярната музика не струва. Според него едно дете от втори клас би могло да напише по-добри текстове от масовите за „луната и цветята“, които чуваме. Въпреки това не губи надежда, че всичко това ще се промени в бъдеще.

Относно протестите срещу Бойко Борисов, Васко Кръпката сподели, че не подкрепя Борисов, не подкрепя протеста, но подкрепя правото на хората да протестират, защото именно това е била целта на протестите преди три десетилетия.

На младите хора, които изпитват носталгия по социализма, музикантът каза: „Имате интернет, поинтересувайте се и се запознайте с историята.“

Може да чуете цялото интервю във видеото.