Вълна от съпричастност след историята в "Тази събота" на 17-годишно момче, което е принудено да се грижи за болната си, почти неподвижна майка. В квартал "Люлин" в София всеки ден едно момче носи чашата с вода на майка си, защото тя не може да я вземе и пие сама - това е Петър, който има ежедневие, коренно различно от това на връстниците му. Всеки ден той се грижи за майка си, която е с 95 процента инвалидност. 

17-годишният Петър е ученик, но дори не си спомня кога за последно е ходил на училище - пропуска често уроците, за да играе ролята на личен асистент на майка си Таня. Двамата живеят с нейната пенсия от 722 лв.

„С нас се свързаха много хора. Хубавото е, че голяма част от тях са млади и това дава надежда, че в България нещо ще се промени. Дойдоха и хора на място, които оставиха посуда. Искам да им благодаря, добротата на хората е трогателна“, разказа Таня Христова.

„Стотици хора се свързаха с нас. Надявам се да има още много такива хора“, добави доброволецът Нели Стоилова.

Заместник-кметът в направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" в Столична община Албена Атанасова заяви, че подобни случаи, в които човек не може да намери асистент, са много малко. Тя обясни, че ще направят необходимото синът ѝ Петър да бъде назначен като личен асистент за летните месеци, но според нея това не е правилно, защото той трябва да ходи на училище.

Ако желаете да помогнете на семейството, средства се събират от Фондация „Майко мила“:

IBAN BG57FINV91501217589272 BIC/SWIFT

код: FINVBGSF Титуляр Фондация Майко Мила