Почти няма дом по света, в който да не е стигало името Уолт Дисни. Какво стои зад него обаче? Как фермерчето от Мисури промени света на семейното забавление? Отговори дава биографията "Как да бъдете като Уолт Дисни". Тя е първата книга за живота на Дисни, преведена на български.

Снимка: bTV Media Group

„През 1986 г. се преместих в Орландо, за да помогна с основаването на баскетболния отбор, Орландо Меджик, и когато попаднах там се озовах въвлечен във всичко, що се отнася до Дисни.” споделя американският журналист и автор на книгата Пат Уилямс. В Орландо е „Disney World”, в Орландо Пат ще се среща с приближени на Уолт, ще записва техните срещи, за да може години по-късно да стане един от неговите биографи.

Снимка: bTV Media Group

Уолт Дисни беше забележителен човек. Той виждаше нещата, преди да са се случили. Той беше лидер, но най-силното му качество като такъв беше това. Виждаше бъдещето, преди да е стигнало до нас.” добавя Уилямс.

Не просто разказ за живота му, а наръчник за успеха му. Така е оформена "Как да бъдете като Уолт Дисни". Опит за наръчник по Дисни, събран в 15 глави - уроци.

Снимка: bTV Media Group

Уолт е имал пет тайни, чрез които всички тези мечти са станали реалност. Първата е "Накарай днес да се изплати за утре", втората е "Дай воля на въображението си", третата е "Стреми се към дълготрайно качество", четвъртата е просто "Постоянство" и петата е – "Забавлявай се". Мисля, че тези пет правила наистина улавят духа на Дисни.” разказва авторът.

Снимка: bTV Media Group

Освен мечтите, това, което прави от Дисни емблема е неговият начин на работа и непоколебимост. Филмът, който Уолт прави през 30-те години на 20-и век-  Снежанка, е може би най-интересната история за Уолт и неговите филми. Най-дългата анимация до момента е била осем минути, а на Уолт идва идеята да направи пълнометражен рисуван филм.

Снимка: bTV Media Group

„Всички му повтаряха, че е това е лудост, че няма как да се получи, че няма как да го направи, че това ще бъде грешка, но Уолт не ги послуша. Направи филма и той имаше наистина голям успех. Всички бяха много въодушевени, филмът направи 3 милиона долара, които по онова време бяха огромно количество пари и това позволи на Уолт да построи по-големи студия.” казва Пат Уилямс.

Дух, кинаджийство и усет към публиката те правят велик. Но какво те прави марка, която се продава в милиони? Според Пат, Уолт Дисни е имал голям късмет да има по-голям брат, на име Рой. Двамата не си приличали много. Рой е бил бизнесмен, чувствал се е удобно в офиса си и обичал да работи с числа. Това не било по силите на брат му, Уолт, и той много добре го знаел. Най-силната страна на Уолт несъмнено била креативността му, голямото му въображение и огромните му мечти.

Снимка: bTV Media Group

В книгата са поместени примери за тоталитарния Уолт. Не познава думата компромис, авторът е той, художниците са просто изпълнители.

Всеки може да бъде критикуван и всеки може да се фокусира върху неперфектното човешко същество, което Уолт е бил. Има само един перфектен човек и това и Исус. Но Уолт е човек, когото можем да използваме за пример, да му се възхищаваме и със сигурност можем да се наслаждаваме на всички неща, които е създал – филмите, тематичните паркове.” споделя авторът.

Противоречив работохлик; артист, който събира мечтите на своята публика; човек с мисия. Такъв Уолт виждаме в страниците на "Как да бъдете като Уолт Дисни". Останалото е в лентите и въображението, които ни завещава.