Малко рап, малко соул и много любов към живота – всичко това е част от едно ново парче, което завладява българските чартове в последните два месеца. Thank God e най-новият проект на нигерийската звезда Ханс Мили и Цветан Николаев от пловдивското рап дуо Респект.

"Нищо не е случайно, с Ханс работим от доста време заедно. Той дойде и каза, че има идея за парче. Запя този мотив и в момента, в който го чух, казах "Уау"! Казах му, че от това може да стане уникално парче." спомня си Цветан.

Снимка: bTV Media GroupХанс, който е родом от Нигерия, казва че музиката, която пише винаги има специално значение.

"Каквото и да правя в живота си, винаги поставям Бог на първо място. Отгледан съм в християнско семейство и съм научен на това. Когато пораснах, осъзнах, че всичко това е истина. Животът понякога е труден, дори аз понякога се събуждам с мисълта да се оплача – защо нямам пари, защо това, защо онова… Но когато се огледаш наоколо, когато посетиш болница, виждаш че твоето положение изобщо не е толкова тежко. Виждаш много неща, за които трябва да благодариш на Бог. Оттам идва моето вдъхновение, затова е и тази песен." споделя Ханс.

Снимка: Respect RecordsСрещата им е случайна, но се оказва изключително вдъхновяваща. Дълбоките текстове на Ханс и прочувствените мелодии на Цветан се допълват и от тази симбиоза се ражда едно повече от нестандартно рап парче. Запознават се минлата година, след като Ханс търси професионалните услуги на Цветан за запис на песен. Магията между двамата се ражда веднага.

"Неговото студио не беше първото, в което влизам. Но в момента, в който започнахме да работим заедно, разбрах че той е невероятен. Казах на приятелката ми "Точно такъв човек търся!". Винаги съм искал да записвам музиката си с някого, с когото наистина имам връзка. Някой който е добър в това, което прави. Докато той композираше, аз му давах идеи и обратното. Заедно създадохме нещо красиво от нулата." разказва рапърът от Нигерия.

Снимка: Respect RecordsСлед като създават песента, идва време и за видеоклип. Жребчево – мястото, което избират, не е случайно.

"Снимачният процес при нас е винаги е много забавен. Ние сме изключително силни в импровизацията, открояваме се понякога с невероятни, революционни решения. Отидохме там и просто видяхме едни летви на брега, оказа се че имаме туба с бензин… Оригиналните неща се получават в моменти, в които се опитваш да направиш от нищо нещо! Хората ни гледаха много странно, беше пълно с туристи. Въобще не очакваха да видят това, те бяха дошли да си снимат залеза." спомня си Цветан.

Снимка: Respect RecordsХанс и Цветан казват, че е важно музиката да достига душата на слушателите. Те казват, че понякога хората изпадат в по-меланхолично състояние и артистите трябва да правят музика за тях, която ги зарежда, когато се чувстват самотни или изгубили всичко.

"Постоянно се бълва музика, която е на конвейер – да минава, да има количество, да събира гледания и да се поддържа тази илюзия за текучество. А всъщност като музикален, интелектуален материал, няма нищо като стойност в тази музика. Тя не съдържа в себе си това знание. Аз съм пианист, цял живот съм учил това, цял живот съм свирил. Чрез пианото, чрез течението, което ще задам на клавишите, предавам енергията на това, което искам да кажа." казва Цветан.

Снимка: Respect RecordsДнес двамата са по-вдъхновени от всякога и вече замислят своите следващи проекти заедно. Двамата продължават да творят заедно, защото, по техни думи, тази симбиоза между тях не трябва да бъде загубена.

"Правя тази музика, защото тя е моята страст. Харесва ми, че хората я забелязват и оценяват, особено текстовете. Затова аз продължавам да я създавам, а какво следва утре, само времето може да покаже." споделя Ханс Мили.