Да срещнеш смъртта отблизо, но да успееш да оцелееш - нещо, което не се случва на всеки. Пламен Пенев, планински водач, е един от тези късметлии. Но освен късмет, са нужни и много познания. 

Цели два пъти той оцелява след лавина и претърпява множество контузии. За трагичното преживяване той споделя в "Преди обед" и два ценни съвети за оцеляване. 

 

 

Още от малък Пламен обича да ходи на риболов. По време на един от зимните му опити да лови риба, пада в ледените води. Повърхността била покрита с лед, но внезапно всичко се пропуква. И той, и приятелят му падат във водата. Студът е неописуем, а влагата прониква в костите. Успяват да се измъкнат. Но това не е краят на историята. 

 

 

Налага им се да изминат 8 км с мокрите си дрехи. Истинско изпитание, с което малцина биха се справили. 

Тежките ситуации, които преодолява Пламен, за него са начини да изпита самия себе си. „Дали ще издържа на болката, на физическите обстоятелства“, споделя той.

Един от най-семплите съвети, които дава на всички, тръгнали да покоряват планината, е да разчитат на оборудването си. За спането на открито особено важно е да знаете каква точно е палатката ви и как се разпъва. Нещо, което се струва много обикновено за много хора, но при определени обстоятелства може да спаси нечий живот. 

Как точно се спасява от лавина и потресаващото му приключение с борд – вижте във видеото най-горе.