А сега ще се пренесем към една от най-екзотичните дестинации в света - Панама и магнетичните острови около латиноамериканската страна.

Започваме екскурзията из тропическите карибски територии на Панама с Перлените острови. Именно там се снима популярното реалити предаване "Сървайвър". Част от този архипелаг е и Островът на изгнаника, където българските участници премериха сили през 2008 г. Но нека името не ви плаши!

Всъщност Перлените острови са едни от най-притегателните в света със своите тюркоазени води и перлено-бели плажове. Най-хубавото е, че повечето от тях са напълно изолирани, така че ако търсите приключения, на ръба на оцеляването, това е точното място за вас.

Но ако все пак искате да си отдъхнете на някое луксозно кътче, островът Контадора ще е най-подходящата дестинация. Той е един от най-популярните острови и се намира на стотина километра от Панама с ферибот. Островът е дом на спокойни плажове, бутикови хотели и гурме ресторанти. Може да се насладите на дълга почивка на прекрасен плаж,  като същевременно ще се радвате на съхранената дива природа, с много растителност и липсата на автомобили. Името му означава Броящият остров.

Защо това име обаче? Историята разказва, че местното население на Перлените острови е било предимно от индиански племена. Когато обаче европейците колонизират Северна и Южна Америка, те откриват богатството на островите край Панама - а именно, ценните перлени находища. Така те се заселват там, а търговията с добитите перли се е осъществявала на остров Контадора - броящият остров.

Така че освен нормалните туристически дейности можете да се впуснете и в лов за перли. Ако обаче все пак отидете там за почивката, архипелагът разполага с безброй интересни занимания като: наблюдение на китове, излежаване на белите плажове, разходка из палмовите гори или гмуркане до потъналия кораб във водите на най-големия плаж Ларга на остров Контадера.  

Но ако сте от туристите, които не са почитатели на безкрайните часове, прекарани на плажа, предлагаме приключенско изкачване на вулкана Бару, най-високата точка на Панама.

Само да ви предупредим, подгответе се за наистина автентично преживяване, защото местните жители почти нямат ток, а на територията на островите няма банкомати. Така че ако включите тази дестинация в панамската си обиколка, трябва да се запасите с много пари в брой.

И накрая, за да се върнем обратно в цивилизацията, ви предлагаме да не пропускате оживените улици и небостъргачите в Панама Сити. Столицата на Панама е толкова бялскава, че често я наричат Дубай на Южна Америка.  

Надявам се, че успяхме да ви убедим, че в Панама никой освен участниците в Сървайвър не бедства. Най-неприятното, което може да ви се случи е да изгорите под дългите часове под карибското слънце.