Васил Германов е сред най-добрите фотографи в България. Той прави фотосесии и корици за списания вече над 20 години.

Васил споделя, че в началото на това хилядолетие е бил бумът на модните списания в България. „Хората живееха в тези модни издания. Има много модели, на които прощъпулникът им е минал през моята фотография и са започнали“, сподели Германов.

Според него това, което прави една фотография качествена, е способността ѝ да задържа вниманието на хората върху себе си. Най-емблематичната фотосесия, която Васил Германов е правил, е свързана с насилието срещу жени. Моделите са били гримирани, за да приличат на жертви на насилие и много хора са повярвали, че наистина са били бити. Много печатни издания са публикували снимките.

Фотографът осъзнава, че светът се променя. Интернет промени индустрията и светът вече е залят от изображения, но от друга страна има известно завръщане към класиката: „Много модерно е в момента да снимаш аналоговите фотоапарати. Има някакво визуално завръщане към супермоделите – по-високи, малко по-плътни модели като физика.

Васил Германов разкри, че модната фотография има и не толкова бляскава страна, за която повечето хора не подозират: „Имало е случаи, в които мускулите ти отказват след дълга сесия от 18, 19, 20 часа. В един момент рухваш. То е постоянно правене на едни неща, излизат и хората ги забравят. За съжаление това е неблагодарната история в модната фотография.

Още от интервюто с Васил Германов може да прочетете на сайта btvnovinite.bg: