Мила Георгиева и Максим Ешкенази гостуват на "Европейски музикален фестивал" в София и Пловдив с атрактивен мултимедиен концерт "Кино и класика". 

"В Германия ние свирим, за разлика от Америка", споделя Мила в студиото на "Тази неделя".

"Абсолютно всичко е спряно от 13 март в Щатите. Законите са малко по-различни и затова всичко там е спряло до пълен мрак. Много ми липсваше на мен живата музика",
допълва Максим Ешкенази. "Kазали са ми, че следващият ми концерт ще е през септември 2021. Парадоксално е, но Софийската филхармония в момента взима повече от Метрополитан. Тях на 1 април всички ги уволниха". 

По време на карантината Максим Ешкенази преподава дирижиране онлайн. "Никога не съм мислил, че това е възможно. Учениците ми са един по един. Опитах с класове, но е трудно". 

Мила Георгиева пък си стои вкъщи по време на карантината. "Хубавото беше, че много повече бяхме заедно - обядвахме, вечеряхме. Като едно време, когато аз бях дете. Това беше положителното за всички нас."

Двамата планират концерт заедно с Георги Черкин и неговите аранжименти на известни произведения от киното.  

Повече информация за Мила Георгиева и Максим Ешкенази

Цигуларката Мила Георгиева е родена на 21 февруари 1976 година в София в семейство на музиканти. Започва да свири на цигулка едва 4-годишна и е наречена дете-чудо. Още като дете печели награди от редица международни конкурси. Учи в "Джулиърд скул" (Ню Йорк) и в "Гилдхол скул" (Лондон). Свири с най-големите диригенти на световната сцена, а  от 2002 г. е концертмайстор на симфоничния оркестър на радио Щутгарт – най-младият в историята му. Със съпруга си Александър Найденов живеят в Лондон. Имат двама сина и една дъщеря.

Диригентът Максим Ешкенази е роден през 1975 г в София. Завършва Музикалната академия, а след това университета в Южна Калифорния и го завършва с магистърска степен и като диригент, и като цигулар. Той е музикален директор и диригент на камерния оркестър, както и диригент на симфоничния оркестър в Училището за сценични изкуства "Колбърн". Също така той е асистент диригент на Оркестъра на Консерваторията "Колбърн". Ешкенази заема поста музикален директор и диригент на Младежкия симфоничен оркестър на Бейкърсфийлд и на Irvine Classical Players Orchestra & Seraphim Symphony.
Максим Ешкенази разделя времето си между ангажименти като гост-диригент в САЩ,  България и други страни. Той е един от най-популярните съвременни класически диригенти, но е запален и по рок музиката и футбола. Има и диплома за пилот.

Цялото предаване може да гледате на btvplus.bg.