Владимир Караджов от „Бригада Нов дом“ и неговата половинка Цветелина Димитрова работят като доброволци в COVID отделението на ВМА.

„Видях обявата, че са нужни санитари и предложих на Влади да помогнем. Всъщност ние не сме доброволци от вчера. Аз от 15 години съм кръводарител и съм дарила над 12 литра кръв. Да, сега има риск за живота ни, но той съществува навсякъде. На практика в болницата сме много по-добре защитени със скафандрите“ – сподели Цвети в предаването „Тази събота и неделя“.

Двамата с Влади Караджов се грижат за чистотата в Инфекциозна клиника на ВМА, като дават 12-часови дежурства.

„Във ВМА нещата са си военни, има строги правила и всеки знае какво прави. Много съм впечатлен от организацията и съм горд, че помагаме. В COVID отделението хората се научават да взаимодействат с очи. Научихме се да се усмихваме с очи... Има уважение и респект към всеки, който е в тази сграда. Със скафандрите всички изглеждаме еднакво – не знаеш кой е професор, кой е хигиенист. Моите адмирации към всички, които работят там“ – призна Влади Караджов.

Цвети Димитрова сподели, че винаги е мечтала да бъда лекар, но е усещала, че няма нужния капацитет и затова се е насочила към друга професия.

„Медиците имат нужда от помощ и би трябвало студентите по медицина да помогнат, макар че не се заплаща. Все едно да учиш за пожарникар и да подминаваш пожара. Ситуацията е шанс за трупане на опит... Онзи ден видях в отделението един буркан с храна, на който имаше надпис „Обичам те!“. Много мило ми стана. Навън има хора, които очакват да помогнем на техните близки“ – разказа Цвети.

Целия разговор можете да видите във видеото горе.