Подкрепата към жертвите на войната в Украйна се проявява по хиляди различни начини, понякога дори без думи. Как със облеклото си световни знаменитости и кралски особи изразиха солидарност с народа на Украйна коментира професор Любомир Стойков в „Тази сутрин“ по bTV.

Снимка: Евгений Милов

Модата е една изключителна и бих казал безалтернативна платформа за изпращане на социални, културни и чисто човешки послания“, обясни експертът. „Все пак това е една от най-активните части на визуалната култура и чрез тези послания може да се предизвика уникална реакция.

Самият той показа солидарността си, като дойде в студиото с кърпичка в синьо и жълто, вдъхновена от произведение на Ван Гог и даде примери от света, в които популярни личности показват подкрепата си за Украйна с дрехите си.

Испанската принцеса Летисия

Снимка: Getty Images

“Вишиванка, така се казват този тип украинско облекло, което много напомня за българските шевици“, обясни Любомир Стойков. „Аз мисля, че това е един прекрасен пример тъкмо за тази емпатия към страданията.“

Андра Левите, първата дама на Латвия

„Съпругата на президента Зеленски качи в своя профил видео с първата дама на Латвия, която също беше облечена с украинска блуза, само че в бяло.“

Джил Байдън, първата дама на САЩ

Снимка: Getty Images

Съпругата на Джо Байдън се появи облечена в синьо, но с щампа на слънчоглед – националното цвете на Украйна.

Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада

Снимка: Getty Images

Трюдо показа подкрепата си за Украйна, но не с дрехите си. Той подари на кралица Елизабет букет в цветовете на Украинското знаме.

Огромна част от популярните лица в шоубизнеса показват подкрепата си за Украйна.

На мен ми беше много любопитно как ще реагират знаменитостите“, призна професор Стойков. „Звездите имат огромна власт и влияние. По трудно е на руските знаменитости.

Той припомни за показните рестрикции срещу руски творци и изпълнители.

„Ралф Толедано, шефът на Френската федерация за висша мода, забрани участието на Валентин Юдашкин – най-добрият руски дизайнер.“

Що се отнася до материалната помощ, според професор Стойков висшата мода се държи достойно.

„ И Gucci, и Chanel, и Louis Vuitton дариха милиони на червения кръст и УНИЦЕФ.“