Как да пазаруваме дрехи втора употреба и да бъдем в крак с модата и последните тенденции? Стефани Филева разказва за това в "COOLt...", в компанията на Мила Стоянова.  

МИла е от съвременните влиятелни хора в социалните мрежи. В нейния профил в Инстаграм няма да намерите обичайните рекламни публикации на някой продукт, но ще се натъкнете на модни съвети, вдъхновение и идеи.

Последните години все повече навлиза движението дрехи втора употреба, а Мила отдавна вече е експерт, който пазарува с мисъл за планетата.

Към устойчивия гардероб има няколко пътеки, една от тях е да се намали консумацията, т.е. когато си купиш дреха, наистина я носиш 5-10-15 години.

"Аз винаги съветвам хората, когато пазаруват, да е с идеята, че тази дреха могат да я носят в бъдеще и няма да е дреха, която след няколко месеца ще изхвърлят. Друг вариант са българските брандове. Според мен е много важно да се подкрепя българският бизнес, не бързата мода." - откровена е Мила. 

Секънд хендът е нейният трети вариант за устойчив гардероб.

"Естествено и там не трябва да се прекалява с пазаруването, но може би това е една от най-добрите идеи, измисляни някога за рециклиране на мода." - казва тя. 

Според нея е по-добре дрехите да се препродават, отколкото да се рециклират. Последното изисква още енергия, вода и производствени процеси, които замърсяват околната среда.

За Мила модните тенденции са нож с две остриета. Тя не робува на марките и трендовете, но когато си хареса нещо ново от света на модата, винаги първо го търси в магазин за втора употреба.

Социалните мрежи за нея имат важна роля, за да се даде шанс на дрехите втора ръка да намерят място в  гардероба. 

"Най-големият предразсъдък е, че хората мислят, че магазинът за втора употреба прилича на депо за отпадъци и където се намират дрипи, негодни за носене дрехи. Докато всъщност не е така. Вторите употреби еволюираха супер много през последните години и концепцията да отидеш да ровиш един кош за дрехи и обувки, я няма." - разказва още Мiла.

Тя съветва всеки, който се интересува от секънд хенд, да ходи там, когато има ново зареждане. Тогава е времето, в което първи и най-рано се намират съкровища.

Тя самата търси качествени материи като памук и избягва изкуствените като полиестер и вискоза.

Винаги четете и къде е произведена една дреха. Преглеждайте дали е запазена, има ли петна или видими разкъсвания.

Цялото предаване COOLt... гледайте на btvplus.bg.