"Не пропускам година, в която да не отбележа имения си ден. Празнувам винаги със семейството си, по домашно. И тази година ще идем при мама, поръчала съм й да сготви."

Това каза в ефира на "Тази неделя" актрисата Йоана Темелкова, която отбелязва своя имен ден на Ивановден. 

Кръстена е на баба си Йоана. Когато се родила обаче, майка й много искала да я кръсти Александра. Но баща й не бил съгласен. Двете Н в името й се появяват благодарение на майка й. Актрисата вярва, че името й носи късмет. 

"Отгледана съм от баба си и вероятно от нея съм наследила принципите. Баба ми беше балансирано строга. Яла съм бой с коприва!" - разказва тя през смях. 

Причината за инцидента с копривата бил, че двете с нейна приятелка прекарали твърде дълго време край реката, където решили да пишат поезия.

Актрисата е израстнала в Костинброд и пази много хубави спомени от детството си: "На улиците по цял ден, катерене по джанки, скитане по полетата. Детство на безгранична свобода!"

По-късно открива любовта си към актьорството. Най-трудният й момент на снимки отново е свързан с баба й.

"Майка ми се обади и каза, че баба ми е починала. И тогава за пръв път аз усетих колко е неблагодарна нашата професия, защото нямаш избор - трябва да преодолееш всичко, което започва да бушува в теб и да си свършиш работата". 

В пиесата "Аз и ти преди ние" Йоанна Темелкова си партнира с Владимир Михайлов. 

За каузата й с приютите за кучета и кои планини е обиколила със семейството си - гледайте във видеото.