Тези соленки са тънички и хрупкави. Защо женски ли? Защото са в 3 вкуса - сладки, солени и люти, точно такива могат да бъдат и жените. В сладкия си вариант са намазани с мед и поръсени с прясна салвия, в соления - със сусам, в лютия - са овъргаляни в лют пипер пипер.

 

Тестото се разточва на тънки шнурчета, които се усукват под формата на цифрата 8. 

Съставки

  • 2 купичка Брашно
  • 1/2 пакетче Суха мая
  • 1 ч.л. Сол
  • 1 ч.л. Захар
  • 5 с.л. Зехтин
  • 3 бр. Яйца
  • 1/2 ч.ч. Прясно мляко

Начин на приготвяне

  • 1. Пресейте брашното и го сипете в тава. Оформете кладенче в средата. Там чукнете двете яйца и натрошете сиренето. 
  • 2. Затоплете леко млякото и разтворете маята в него. Сипете го в кладенчето и добавете солта, захарта и зехтина. Замесете всичко на меко тесто. Добавете и хладка вода, в случай, че сместа се получи прекалено суха или твърда. 
  • 3. Оставете тестото да втаса на топло за час. Покрийте тавата, в която е, с найлон и памучна кърпа. Друг вариант е да затоплите фурната до 40 градуса, след което да сложите тавата вътре и да изключите. 
  • 4. Втасалото тесто размесете. Разделете на две топки, а всяка от тях на още две. Оформете топчета с големината на топка за голф. Всяка от тях разтеглете на дълго шнурче между дланите. Преплетете под формата на цифрата 8 и подредете в тава за печене, застлана с хартия. 
  • 5. Разбийте последното яйце с вилица. Намажете половината от осмиците. Върху тях поръсете със сусам и с лют пипер. Леко притиснете с пръст. За останалите направете смес от 1 с. л. мед и няколко пресни листа салвия, нарязани на ситно. Намажете осмиците. 

     

  • 6. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор.