За да има перфектен външен вид, освен апетитен вкус, върху лазанята накрая се настъргва кашкавал с растителни мазнини и леко се запича.

Съставки

  • 1 опаковка Кора за лазаня
  • 1 кг Спанак
  • 1 бр. Морков
  • 2 стръка Праз
  • 150 г Сметана
  • 1 с.л. Маргарин
  • 2-3 скилидки Чесън
  • 1 с.л. Брашно
  • 200 г Кашкавал
  • 1 щипка Индийско орехче
  • 1 ч.л. Риган
  • 4 листенца Салвия
  • 1 щипка Сол

Начин на приготвяне

  • 1. Чесънът и празът се почистват и нарязват на малки парченца. Слагат се в сгорещения маргарин.
  • 2. Прибавят се риганът и настърганият морков.
  • 3. Свежият спанак се почиства и се измива добре. Отцежда се в цедка и се нарязва на широки ивици. Добавя се към зеленчуците и всичко се задушава за 3 мин.
  • 4. За соса: отделно се запържва брашното до златисто и се наливат 2 чаши топла вода с разтворен зеленчуков бульон.
  • 5. Сосът се подправя с индийско орехче и се добавя растителната сметана. Бърка се, докато кипне.
  • 6. Тавичката за печене на лазанята се намазва с маргарин и се налива един черпак от соса, за да покрие дъното.
  • 7. Слагат се ред кори за лазаня, ред зеленчукова смес със спанак. Корите леко се притискат, за да се изравни плънката. Третият ред кори се залива с останалия сос.
  • 8. Пече се около 35 минути в загрятата фурна на 180 градуса. След това се поръсва с настъргания кашкавал (може да е растителен) и черен пипер.
  • 9. Лазаняте се допича до златиста коричка. С листенца салвия се украсява всяко парче лазаня, готово за сервиране.