За да има перфектен външен вид, освен апетитен вкус, върху лазанята накрая се настъргва кашкавал с растителни мазнини и леко се запича.
Съставки
- 1 опаковка Кора за лазаня
- 1 кг Спанак
- 1 бр. Морков
- 2 стръка Праз
- 150 г Сметана
- 1 с.л. Маргарин
- 2-3 скилидки Чесън
- 1 с.л. Брашно
- 200 г Кашкавал
- 1 щипка Индийско орехче
- 1 ч.л. Риган
- 4 листенца Салвия
- 1 щипка Сол
Начин на приготвяне
- 1. Чесънът и празът се почистват и нарязват на малки парченца. Слагат се в сгорещения маргарин.
- 2. Прибавят се риганът и настърганият морков.
- 3. Свежият спанак се почиства и се измива добре. Отцежда се в цедка и се нарязва на широки ивици. Добавя се към зеленчуците и всичко се задушава за 3 мин.
- 4. За соса: отделно се запържва брашното до златисто и се наливат 2 чаши топла вода с разтворен зеленчуков бульон.
- 5. Сосът се подправя с индийско орехче и се добавя растителната сметана. Бърка се, докато кипне.
- 6. Тавичката за печене на лазанята се намазва с маргарин и се налива един черпак от соса, за да покрие дъното.
- 7. Слагат се ред кори за лазаня, ред зеленчукова смес със спанак. Корите леко се притискат, за да се изравни плънката. Третият ред кори се залива с останалия сос.
- 8. Пече се около 35 минути в загрятата фурна на 180 градуса. След това се поръсва с настъргания кашкавал (може да е растителен) и черен пипер.
- 9. Лазаняте се допича до златиста коричка. С листенца салвия се украсява всяко парче лазаня, готово за сервиране.