Солено зелено предястие с великолепен вкус... Ако искате той да е по-пикантен, може да добавите чесън към крема. По желание може да украсите чийзкейка с бейби спанак.

Съставки

  • 3 връзки Магданоз
  • 1/2 връзка Джоджен
  • 100 мл Зехтин
  • 180 г Брашно
  • 2 бр. Яйца
  • 1 ч.л. Бакпулвер
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 600 г Крема сирене
  • 250 г Козе сирене
  • 400 г Квасена сметана
  • 1 бр. Лайм
  • 100 г Спанак

Начин на приготвяне

  • 1. Листата магданоз и джоджен се пасират със зехтина, докато се получи гъста, гладка смес.
  • 2. Брашното се смесва със солта и бакпулвера. Яйцата се разбиват много добре с миксер и се смесват със сухите съставки.
  • 3. Налива се и магданозеното пюре, и се разбърква.
  • 4. Тестото се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник за 2 часа.
  • 5. Дъното на форма за торта с диаметър 26 см се покрива с пергаментова хартия, а стените й се намазват със зехтин.
  • 6. Тестото се разстила във формата с помощта на намазнена лъжица.
  • 7. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна около 10 минути.
  • 8. Кремът се приготвя като се смесват крем сиренето, заквасената сметана, настърганата кора и половината сок от лайма.
  • 9. Разбива се за кратко, добавят се козето сирене и нарязаният на ситно спанак и се разбърква.
  • 10. Краищата на готовия блат се изрязват внимателно.
  • 11. Блатът се поставя в метален ринг и отгоре се изсипва кремът. Оставя се в хладилник, най-добре за 24 часа.