Реването е сладкиш, лесен за приготвяне - лек и много сочен. Основата му е блат, направен от яйца, брашно (или грис) и захар. Основните продути могат да бъдат допълнени по желание с ядки, плодове или друго - разнообразието в рецептите е наистина голямо. Захарният сироп, с който реването се залива, е в голямо количество, така че да го направи сочно и меко. В него може да се добави розова или кокосова вода. 

 

За родина на реването (revani) се счита Турция, макар често да се споменава и като гръцки десерт, а понякога и като албански. 

Съставки

  • 1 ч.ч. Грис
  • 1 пакетче Ванилия
  • 2 ч.ч. Захар
  • 6 ч.ч. Вода
  • 1 пакетче Бакпулвер
  • 1 ч.ч. Брашно
  • 1 ч.ч. Захар
  • 4 бр. Яйца

Начин на приготвяне

  • 1. Разбийте яйцата със захарта в купа, с помощта на миксер.
  • 2. Смесете брашното, бакпулвера и гриста и ги добавяйте лъжица по лъжица към яйцата. Продължете да разбивате с миксера, докато не стане гладка смес. 
  • 3. Намажете дъното и стените на правоъгълна тавичка с олио и изсипете сместа в нея. Трябва да запълни 2/3 от обема. Изпечете тестото в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
  • 4. Междувременно сипете захарта и водата в тенджера и сложете на котлона на средна температура. Бъркайте леко с дървена лъжица, докато захарта се разтопи. Добавете ванилията и разбъркайте отново. Варете, докато леко се сгъдти. 
  • 5. Реването се залива, докато още е топло. Нарежете го на парчета. Това ще помогне сиропът да проникне още по-навътре. Оставете да се напои минимум за 1 час.