По желание поръсете с малко вода и покрийте с дебели кърпи, за да омекне кората.
Съставки
- 400 г Сирене
- 80 г Краве масло
- 1 ч.л. Оцет
- 1 ч.л. Захар
- 1 ч.л. Сол
- 7 г Суха мая
- 250 мл Прясно мляко
- 500 г Брашно
- 1 бр. Яйце
Начин на приготвяне
- 1. Маята се размива в 50-60 мл мляко заедно със солта, захарта и малко брашно до получаването на гъста кашичка.
- 2. Купата се завива с фолио и кърпа и се оставя на топло, докато удвои обема си.
- 3. Прибавят се останалото мляко, оцетът, белтъкът на яйцето, олиото и постепенно брашното, докато се получи меко, но еластично тесто.
- 4. Разтопява се маслото и се смесва с олиото.
- 5. Тестото се разделя на 5 топки. Разточват се на правоъгълни кори. Първата кора се поставя встрани на работния плот. Намазва се обилно с мазнината и се поръсва с натрошеното сирене.
- 6. Всички кори се хващат заедно от широката страна, навиват се на руло и се усукват. Завитото на охлюв руло се поставя в намаслена тава за печене и се оставя да втаса за около 40-60 минути на топло място, завита с фолио и дебела кърпа.
- 7. Тутманикът се намазва отгоре с разбит жълтък и 1-2 с.л. прясно мляко.
- 8. Пече се на 200 градуса в предварително загрята фурна, докато хване златиста коричка.