По желание поръсете с малко вода и покрийте с дебели кърпи, за да омекне кората. 

Съставки

  • 400 г Сирене
  • 80 г Краве масло
  • 1 ч.л. Оцет
  • 1 ч.л. Захар
  • 1 ч.л. Сол
  • 7 г Суха мая
  • 250 мл Прясно мляко
  • 500 г Брашно
  • 1 бр. Яйце

Начин на приготвяне

  • 1. Маята се размива в 50-60 мл мляко заедно със солта, захарта и малко брашно до получаването на гъста кашичка.
  • 2. Купата се завива с фолио и кърпа и се оставя на топло, докато удвои обема си.
  • 3. Прибавят се останалото мляко, оцетът, белтъкът на яйцето, олиото и постепенно брашното, докато се получи меко, но еластично тесто.
  • 4. Разтопява се маслото и се смесва с олиото.
  • 5. Тестото се разделя на 5 топки. Разточват се на правоъгълни кори. Първата кора се поставя встрани на работния плот. Намазва се обилно с мазнината и се поръсва с натрошеното сирене.
  • 6. Всички кори се хващат заедно от широката страна, навиват се на руло и се усукват. Завитото на охлюв руло се поставя в намаслена тава за печене и се оставя да втаса за около 40-60 минути на топло място, завита с фолио и дебела кърпа.
  • 7. Тутманикът се намазва отгоре с разбит жълтък и 1-2 с.л. прясно мляко.
  • 8. Пече се на 200 градуса в предварително загрята фурна, докато хване златиста коричка.