Патладжаните са вкусния и полезен зеленчук, който лесно може да задоволи глада ни през лятото. Тогава нямаме нужда от тежка храна, а само нещо витаминозно, което да засити стомаха ни. И ако огромните купи с пресни салати са ви омръзнали или не ви засищат достатъчно, направете си това топло преядстие.


Най-подходящото сирене е моцарела, но и меко сирене, тип фета, е чудесен избор. В добавка - подредете и няколко маслини. Получава се чудесна лятна комбинация.

Съставки

  • 3 бр. Патладжани
  • 200 г Сирене Моцарела
  • 30 бр. Черни маслини
  • 3 с.л. Зехтин
  • 1 с.л. Сол
  • 3 с.л. Смлени орехи
  • 1 с.л. Копър

Начин на приготвяне

  • 1. Измийте патладжаните. Нарежете ги по дължина, без да стигате до края на дръжката. Трябва да се получи нещо като ветрило с около 5 елемента. Поръсете със сол и оставете да се отцедят върху наклонена тавичка. 
  • 2. След 15 минути изплакнете зеленчуците добре със студена вода. 
  • 3. Нарежете моцарелата на кръгчета. Извадете костилките на маслините, ако имат. Подредете ги в улеите на патладжана, като редувате парче моцарела с маслина. 
  • 4. Овкусете допълнително със сол, ако е нужно. Полейте със зехтин. Подредете патладжаните върху хартия за печене, като оставите малко място помежду им. Поръсете ги със смлени орехи. Запечете във фурна за 20 минути на 200 градуса. 
  • 5. Гарнирайте топлите патладжани със свежи подправки - ситно нарязан копър или магданоз.