Патладжаните са вкусния и полезен зеленчук, който лесно може да задоволи глада ни през лятото. Тогава нямаме нужда от тежка храна, а само нещо витаминозно, което да засити стомаха ни. И ако огромните купи с пресни салати са ви омръзнали или не ви засищат достатъчно, направете си това топло преядстие.
Най-подходящото сирене е моцарела, но и меко сирене, тип фета, е чудесен избор. В добавка - подредете и няколко маслини. Получава се чудесна лятна комбинация.
Съставки
- 3 бр. Патладжани
- 200 г Сирене Моцарела
- 30 бр. Черни маслини
- 3 с.л. Зехтин
- 1 с.л. Сол
- 3 с.л. Смлени орехи
- 1 с.л. Копър
Начин на приготвяне
- 1. Измийте патладжаните. Нарежете ги по дължина, без да стигате до края на дръжката. Трябва да се получи нещо като ветрило с около 5 елемента. Поръсете със сол и оставете да се отцедят върху наклонена тавичка.
- 2. След 15 минути изплакнете зеленчуците добре със студена вода.
- 3. Нарежете моцарелата на кръгчета. Извадете костилките на маслините, ако имат. Подредете ги в улеите на патладжана, като редувате парче моцарела с маслина.
- 4. Овкусете допълнително със сол, ако е нужно. Полейте със зехтин. Подредете патладжаните върху хартия за печене, като оставите малко място помежду им. Поръсете ги със смлени орехи. Запечете във фурна за 20 минути на 200 градуса.
- 5. Гарнирайте топлите патладжани със свежи подправки - ситно нарязан копър или магданоз.