Пиде е вид плосък турски хляб, в който се слага разнообразна плънка. Тя може да е зеленчукова, с кайма, яйца или само със свежи, зелени подправки и кисело мляко. По традиция пиде се пече в специална пещ, но в обикновената кухня трябва да ги подредите просто в тава, застлана с хартия за печене.
Съставки
- 100 г Кисело мляко
- 100 мл Вода
- 100 мл Олио
- 20 г Мая
- 1 с.л. Краве масло
- 500 г Брашно
- 6 бр. Яйца
- 100 мл Прясно мляко
Начин на приготвяне
- 1. В топлото мляко разтворете захарта и маята. Оставете за 15 минути, за да се активира маята. Добавете олиото, киселото мляко и солта и разбъркайте. Постепенно добавяйте брашно и омесете меко тесто. Когато е готово не бива да залепва по ръцете. оставете тестото да втаса, завито с памучна кърпа, за час на стайна температура.
- 2. Тестото разделете на 6 топки. Разточете с точилка и оформете като елипса, изтегляйки и прищипвайки с пръсти.
- 3. Намажете тестото с разбито яйце.
- 4. Оформените пидетата подредете в в намаслена тава. Във всяко от тях чукнете по едно яйце. Печете до порозовяване.