Пиде е вид плосък турски хляб, в който се слага разнообразна плънка. Тя може да е зеленчукова, с кайма, яйца или само със свежи, зелени подправки и кисело мляко. По традиция пиде се пече в специална пещ, но в обикновената кухня трябва да ги подредите просто в тава, застлана с хартия за печене. 

 

 

 

 

Съставки

  • 100 г Кисело мляко
  • 100 мл Вода
  • 100 мл Олио
  • 20 г Мая
  • 1 с.л. Краве масло
  • 500 г Брашно
  • 6 бр. Яйца
  • 100 мл Прясно мляко

Начин на приготвяне

  • 1. В топлото мляко разтворете захарта и маята. Оставете за 15 минути, за да се активира маята. Добавете олиото, киселото мляко и солта и разбъркайте. Постепенно добавяйте брашно и омесете меко тесто. Когато е готово не бива да залепва по ръцете. оставете тестото да втаса, завито с памучна кърпа, за час на стайна температура. 
  • 2. Тестото разделете на 6 топки. Разточете с точилка и оформете като елипса, изтегляйки и прищипвайки с пръсти. 
  • 3. Намажете тестото с разбито яйце.

     

  • 4. Оформените пидетата подредете в в намаслена тава. Във всяко от тях чукнете по едно яйце. Печете до порозовяване.