Оригинална рецепта за един от най-емблематичните сладкиша на Турция - баклавата.

Съставки

  • 350 г Орехови ядки
  • 250 г Краве масло
  • 1/2 ч.л. Шафран
  • 100 мл Сладкарска сметана
  • 250 мл Прясно мляко
  • 10 г Суха мая
  • 2 бр. Яйца
  • 600 г Брашно
  • 1/2 ч.ч. Пшеничен грис
  • 1/2 ч.ч. Захар
  • 1 ч.л. Канела
  • 2 ч.ч. Вода
  • 2 ч.ч. Захар
  • 2 с.л. Лимонов сок
  • 3-4 зрънца Карамфил

Начин на приготвяне

  • 1. Тестото се замесва с посочените продукти без маслото. Оставя се да втаса 45-50 минути. Разделя се на топчета с големина на праскова.
  • 2. Приготвя се плънката от ореховите ядки, гриса, захарта и канелата. Продуктите се разбъркват добре до образуването на хомогенна смес.
  • 3. Топчетата от тестото се разточват на тънък лист. Намазват се обилно с разтопеното масло и се поръсват с плънката.
  • 4. Подреждат се в предварително намазана обилно с масло тава и се разрязват на ромбчета. Отгоре баклавата отново се намазва обилно с масло.
  • 5. Пече се 30-35 минути на 180-190 градуса.
  • 6. След като се изпече, се залива с приготвеният сироп и се оставя във фурната за още 2-3 минути, за да поеме сиропът. Сервира се поне след 2-3 часа, за да омекне, а сиропът да поеме колкото се може повече.