Оригинална рецепта за един от най-емблематичните сладкиша на Турция - баклавата.
Съставки
- 350 г Орехови ядки
- 250 г Краве масло
- 1/2 ч.л. Шафран
- 100 мл Сладкарска сметана
- 250 мл Прясно мляко
- 10 г Суха мая
- 2 бр. Яйца
- 600 г Брашно
- 1/2 ч.ч. Пшеничен грис
- 1/2 ч.ч. Захар
- 1 ч.л. Канела
- 2 ч.ч. Вода
- 2 ч.ч. Захар
- 2 с.л. Лимонов сок
- 3-4 зрънца Карамфил
Начин на приготвяне
- 1. Тестото се замесва с посочените продукти без маслото. Оставя се да втаса 45-50 минути. Разделя се на топчета с големина на праскова.
- 2. Приготвя се плънката от ореховите ядки, гриса, захарта и канелата. Продуктите се разбъркват добре до образуването на хомогенна смес.
- 3. Топчетата от тестото се разточват на тънък лист. Намазват се обилно с разтопеното масло и се поръсват с плънката.
- 4. Подреждат се в предварително намазана обилно с масло тава и се разрязват на ромбчета. Отгоре баклавата отново се намазва обилно с масло.
- 5. Пече се 30-35 минути на 180-190 градуса.
- 6. След като се изпече, се залива с приготвеният сироп и се оставя във фурната за още 2-3 минути, за да поеме сиропът. Сервира се поне след 2-3 часа, за да омекне, а сиропът да поеме колкото се може повече.