Простичко, но изключително ефектно - това ястие ще ви спечели с палитрата си от вкусове.
Съставки
- 1 мл Аспержи
- 4 бр. Филе от треска
- 125 г Краве масло
- 2 бр. Жълтъци
- 1/2 ч.л. Бял винен оцет
- 1 щипка Сол
- 2 с.л. Вода
Начин на приготвяне
- 1. Разтопете маслото на средно силен огън в малка тенджера.
- 2. В метална или стъклена купа разбийте жълтъците, оцета и водата и разбийте добре. Подправете с малко сол.
- 3. В касерола с подходящ за купата с яйцата размер кипнете вода.
- 4. Сложете на водна баня яйчената смес и варете 3 до 5 минути при непрекъснато разбъркване.
- 5. Свалете купата от колона и на тънка струйка добавете маслото. Разбивайте енергично, за да получите гладка смес, подобна на майонеза. Ако сосът е прекалено гъст, разредете с малко вода, за да получите желаната гъстота.
- 6.
Подправете с лимоновия сок и лютия пипер. Дръжте соса на топло, докатодойде време за сервиране.
- 7.
Посолете рибата и запържете в сгорещен зехтин за 3 минути от едната странаи за още 2 от другата.
- 8.
Аспержите за гарнитурата гответе 7-8 минути в сгорещен зехтин, като обръщате често. Свалете съда от котлона и полейте със сока от половин лимон.