Простичко, но изключително ефектно - това ястие ще ви спечели с палитрата си от вкусове.

Съставки

  • 1 мл Аспержи
  • 4 бр. Филе от треска
  • 125 г Краве масло
  • 2 бр. Жълтъци
  • 1/2 ч.л. Бял винен оцет
  • 1 щипка Сол
  • 2 с.л. Вода

Начин на приготвяне

  • 1. Разтопете маслото на средно силен огън в малка тенджера. 
  • 2. В метална или стъклена купа разбийте жълтъците, оцета и водата и разбийте добре. Подправете с малко сол.
  • 3. В касерола с подходящ за купата с яйцата размер кипнете вода.
  • 4. Сложете на водна баня яйчената смес и варете 3 до 5 минути при непрекъснато разбъркване.
  • 5. Свалете купата от колона и на тънка струйка добавете маслото.  Разбивайте енергично, за да получите гладка смес, подобна на майонеза. Ако сосът е прекалено гъст, разредете с малко вода, за да получите желаната гъстота.
  • 6.

    Подправете с лимоновия сок и лютия пипер. Дръжте соса на топло, докатодойде време за сервиране.

  • 7.

    Посолете рибата и запържете в сгорещен зехтин за 3 минути от едната странаи за още 2 от другата. 

  • 8.

    Аспержите за гарнитурата гответе 7-8 минути в сгорещен зехтин, като обръщате често. Свалете съда от котлона и полейте със сока от половин лимон.