Вкусна рецепта, предоставена от мама Мая Димитрова и Марина Василева - участници в предаването "Мама готви по-добре" по bTV.
Съставки
- 700 г Филе от сьомга
- 1 щипка Шафран
- 1 глава Лук
- 4 скилидки Чесън
- 1/2 ч.ч. Спанак
- 1/2 ч.ч. Сметана
- 1 ч.л. Лимонов сок
- 1/2 ч.ч. Вода
- 150 г Киноа
- 450 мл Вода
- 1 глава Лук
- 1 скилидка Чесън
- 2 бр. Моркови
- 1 щипка Кафява захар
- 30 г Сушени домати
- 30 г Филирани бадеми
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете сьомгата на 4 еднакви парчета и ги запържете в зехтин до готовност.
- 2. В друг тиган със зехтин задушете нарязаните на ситно лук и чесън.
- 3. Загасете с виното, добавете спанака, нарязан на ситно.
- 4. След около 2 мин. добавете сметаната, водата, лимоновия сок и шафрана. Оставете да поври няколко минути.
- 5. С готовия сос поръсете рибата.
- 6. За да направите салатата сварете предвиденото киноа във вода за 10 - 15 мин. или до пълната й готовност и я отцедете.
- 7. Лука нарежете на полумесеци, чесъна на ситно, а морковите на лентички с белачка.
- 8. В тиган загрейте зехтин. Добавете лука, чесъна, морковите, захарта и сол на вкус.
- 9. Оставете ги да омекнат на умерен огън за 10 мин докато се карамелизират. Добавете приготвеното киноа в тигана и сушените домати, нарязани на ситно.
- 10. Бадемите запечете в сух тиган за кратко докато си променят цвета.
- 11. За дресинга смесете сол, балсамико и зехтин. Полейте салатата и я разбъркайте добре.
- 12. Отгоре поръсете със запечените бадеми и сервирайте салатата към сьомгата със соса.