Сутлюшът е традиционен десерт, типичен за балканската кухня, и по-точно - за сръбската, българската, македонската и турската. Наименованието на сладкиша идва от турски и означава мляко с ориз.
Съставки
- 1 л Прясно мляко
- 3/4 ч.ч. Ориз
- 2 бр. Жълтъци
- 3/4 ч.ч. Захар
- 1 пакетче Ванилия
- 1 с.л. Нишесте
Начин на приготвяне
- 1. Оризът се вари заедно с 1 ч.ч. вода, докато течността напълно се абсорбира. При леко разбъркване се доливат прясното мляко и захарта.
- 2. Оставя се да вари още 10 минути, след което бавно се добавят, при бъркане, предварително разбитите нишесте, жълтъци и ½ ч.ч. вода. Бърка се, докато заври, след което се оставя да ври 5-10 минути.
- 3. Добавя се ванилията и получената смес веднага се разпределя в огнеупорни купички, като към всяка се добавя по малко вода.
- 4. Купичките се нареждат в тава и се пече на водна баня в предварително загрята на 180 градуса фурна.
- 5. Пече се до получаване на тъмнокафява коричка. След като се извади от фурната, се покрива с чинийка. Поднася се леко охладен.