Спанакът е изключително витаминозен зеленчук. Богат е на витамините А, В1, В2, В6, РР, С. Особено подходящ по време на диета, заради ниската му калоричност.

Съставки

  • 1 с.л. Оцет
  • 1/2 връзка Магданоз
  • 1 с.л. Кисело мляко
  • 6 с.л. Олио
  • 1 ч.л. Грис
  • 3 стръка Пресен лук
  • 1.2 ч.ч. Ориз
  • 600 г Спанак
  • 1 бр. Домат
  • 1 бр. Морков

Начин на приготвяне

  • 1. Спанакът се измива и се накисва в голяма купа с вода и малко оцет за около половин час. Изплаква се и се нарязва на дребно.
  • 2. Олиото се загрява в средно голяма тенджера и се задушават настърганият на ситно морков и нарязаният на дребно лук.
  • 3. Сипва се нарязаният на ситно домат.
  • 4. Когато поомекнат се сипва грисът и се разбърква добре.
  • 5. Налива се 1 ½ гореща вода и се прибавят спанакът заедно с измития ориз. Вари с, докато оризът омекне.
  • 6. Слагат се нарязаният на ситно магданоз, кърито и солта Отстранете от огъня и оставете леко да изстине.
  • 7. В малка купа си сипва киселото мляко, оцета и яйцето. Разбива се с вилица и се застройва супата.