Спанакът е изключително витаминозен зеленчук. Богат е на витамините А, В1, В2, В6, РР, С. Особено подходящ по време на диета, заради ниската му калоричност.
Съставки
- 1 с.л. Оцет
- 1/2 връзка Магданоз
- 1 с.л. Кисело мляко
- 6 с.л. Олио
- 1 ч.л. Грис
- 3 стръка Пресен лук
- 1.2 ч.ч. Ориз
- 600 г Спанак
- 1 бр. Домат
- 1 бр. Морков
Начин на приготвяне
- 1. Спанакът се измива и се накисва в голяма купа с вода и малко оцет за около половин час. Изплаква се и се нарязва на дребно.
- 2. Олиото се загрява в средно голяма тенджера и се задушават настърганият на ситно морков и нарязаният на дребно лук.
- 3. Сипва се нарязаният на ситно домат.
- 4. Когато поомекнат се сипва грисът и се разбърква добре.
- 5. Налива се 1 ½ гореща вода и се прибавят спанакът заедно с измития ориз. Вари с, докато оризът омекне.
- 6. Слагат се нарязаният на ситно магданоз, кърито и солта Отстранете от огъня и оставете леко да изстине.
- 7. В малка купа си сипва киселото мляко, оцета и яйцето. Разбива се с вилица и се застройва супата.