Това е предястието, с което ще впечатлите и най-капризните гости. Но със сигурност не ви е нужен специален повод, за да си го приготвите. Тази желирана торта може да направите, като смесите различни продукти. Така че смело я пригответе, ако в хладилника има останало малко от това и малко от онова.
Съставки
- 250 мл Бульон
- 3 розички Карфиол
- 2 бр. Кисели краставички
- 5 бр. Яйца
- 50 г Царевица
- 50 г Грах от консерва
- 2 бр. Моркови
- 500 г Пушена шунка
- 10 г Желатин
Начин на приготвяне
- 1. Морковите се сваряват цели. След като изстинат, се нарязват на дребни квадратчета.
- 2. Яйцата се сваряват за 10-12 мин, за да са твърди. Режат се на кръгчета с дебелина 1-2 см.
- 3. Шунката се нарязва на къди лентички.
- 4. Всички зеленчуци се посоляват на вкус.
- 5. Желатинът се залива с половин чаша студен бульон. След като набъбне, се разтопява на водна баня. Внимавайте да не заври, защото ще изгуби желиращите си свойства. Желатинът се добавя в бульона.
- 6. Дъното и стените на кръгла форма за кекс се застила със свежо фолио.
- 7. По дъното се нареждат нарязаните яйца. В средата се слага карфиолът.
- 8. Изсипват се половината от останалата смес. Сипва се и половината бульон с желатин. След това се слага втори пласт зеленчуци и се сипва останалият бульон.
- 9. Тръснете няколко пъти формата, за да се наместят зеленчуците и да се запълнят дупките помежду им. Покрийте формата с фолио и приберете в хладилника за 2 часа.
- 10. След като я извадите от хладилника, оставете да отпусне за 10 минути. След това обърнете формата върху поднос и махнете фолиото.