Тази рецепта съдържа само 3 основни продукта - месо, картофи и пармезан. Приготвя се сравнително бързо, но се получава толкова вкусно ястие, все едно за него са отделени няколко часа в скъп, изискан ресторант. 


Тайната се крие в използването на пресни картофи. Те са особено вкусни в сезона, а разтопения пармезан по тях само още повече засилва вкуса. 


Освен сол и черен пипер, може да използвате пресни зелени подправки по желание - калоферче, мащерка или джоджен за картофите; и розмарин за месото. 

 

 

 

 

Съставки

  • 4 бр. Телешки котлет
  • 1/2 ч.ч. Пармезан
  • 1 щипка Сол
  • 1/2 ч.ч. Краве масло
  • 900 г Пресни картофи
  • 1 щипка Черен пипер

Начин на приготвяне

  • 1. Поставете картофите в средно голяма тенджера. Залейте със студена вода, за да ги покриете и да остане 1 см отгоре. Добавете сол и оставете да заври. Варете 12-15 минути, или докато омекнат достатъчно, за да може да забодете вилица в тях, която да влиза меко.
  • 2. Оставете леко да се охладят, след което ги смачкайте с длан в тава. 
  • 3. Стопете маслото в тиган на средна температура. Добавете половината от картофите. Гответе, докато станат златисто-кафяви, като леко завъртите тигана. Направете това и с останалото количество. Когато всички са готови, върнете в тигана, поръсете с пармезана и сложете капака за 1-2 минути, докато сиренето се разтопи.
  • 4. Овкусете стековете със сол и черен пипер. Поставете в мазнината на същия тиган и печете по 3 минути от всяка страна.
  • 5. Прехвърлете пържола на дъска за рязане. Оставете месото малко да почине, след което нарежете под лек ъгъл. Сервирайте заедно с картофите.