Трите най-важни неща за вкусните шници:
1. Качествено месо
Най-подходящо е телешкото месо, от рибицата - средната част на задния бут или филе. Само така шницелът е крехък и сочен.
2. Окрехкотяване
Може да начукате месото вкъщи между два парчета стреч фолио или да помолите да ви ги окрехкотят в месарницата. Всеки шницел е с тегло малко над 100 г и дебелина около 4 мм.
2. Панировка
Месото се овалва в брашно, потапя се в разбито яйце, след това се слага в купа с галета.
Всеки шницел се пържи в предварително загрята мазнина по 3 минути на страна. Гарнитурата е въпрос на личен вкус, но варените картофи с лук са истинският най-добър приятел на шницела.
Специфичното в тази рецепта е, че нашата читателка - Валя, която ни я изпрати, изполва гхи - пречистено краве масло. Може да купите от магазинната мрежа или да си приготвите сами. Гхито може да заместите и с традиционно слънчогледово олио за пържене.
Съставки
- 100 г Галета
- 2 бр. Яйца
- 100 г Брашно
- 500 г Телешко
- 2 щипки Сол
- ч щипка Черен пипер
Начин на приготвяне
- 1. Върху начуканите шницели направете леки нарези, такаче да се получат ромбоиди. Това ще им помогне да поемат по-добре ароматите и панировката.
- 2. Втрийте в месото сол и черен пипер.
- 3. Разбийте яйцето и добавете малко лимонов сок.
- 4. Потапяйте всеки шницел последователно в брашно, яйце с малко лимон и галета.
- 5. Пържете в гхи до лек загар.
- 6. Поставете готовия шницел върху кухненскахартия, за дасе отцеди отмазнината.
- 7. Върху всеки шницел поставете малко парче масло с подправки и чесън. Може да си го направите сами, като оставитеобикновено краве масло да се размекне, сложитему чесъни зелени подправки на вкус, завиете в стреч фолио и оставите въвфризера да стегне.