Според легендата, сфолятелите са създадена в манастира "Санта Роса" в Конка дел Марини, провинция Салерно, Италия, през 17 век. За да не изхвърлят приготвената грис, монахините решили да я смесят с плодове, захар и ликьор. Този пълнеж обвили в маслено тесто. Прясно изпечените сладки били с несравним аромат и вкус. Кръстили ги Sfolyatella Santarosa.
Паскуале Пинтауро е късметлията сладкар от Неапол, който успява да се сдобие с оригиналната рецепта на десерта. Започва да прави и продава тези сладки в магазина си през 1818 г., като леко я променя. Обогатява я с череши, яйчен крем и рикота.
Какво представлява сфолятелето?
Сфолятеле (Sfogliatella) означава "малък, тънък лист/слой". Като визия сладките приличат на миди, с подредени един върху друг листа. Обикновено са с аромат на ванилия и са пълни с меко сирене рикота и късчета захаросан портокал. Основното правило за хапване на сфолятеле е то да е топло, дори горещо.
Има два основни начина за приготвяне на десерта - riccia и frolla. Riccia се приготвя с многослойно, хрупкаво тесто, пълно с крем от рикота, захаросани плодове, мляко, яйца и захар. При frolla съставките са вътре в самото тесто.
За тестото за сфолятеле riccia са необходими:
1 кг брашно
350 мл вода
15 г сол
40 г мед
400 г масло или мас
1. Омесете брашното с водата, меда и солта за около 20 минути. Ттрябва да се получи твърдо тесто.
2. Покрийте го с найлон и оставете да почивате в хладилника най-малко 2 часа.
След това разточете тестото колкото е възможно по-тънко.
3. Намажете листа тесто обилно с леко разтопено масло, като използвате четка.
4. Завийте на стегнато руло. Опаковайте в хартия за печене и оставете в хладилника за 1 час.
5. Нарежете рулото на парчета с дебелина 1 см. Пъхнете палеца си и внимателно избутайте тестото навън, така че от различните пластове да се получи фуния.
6. Подредете сладките върху хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 минути.
Съставки
- 90 г Пшеничен грис
- 1 пакетче Ванилия
- 1 щипка Сол
- 1 щипка Канела
- 100 г Сушени плодове
- 2 бр. Яйца
- 150 г Захар
- 300 г Сирене Рикота
Начин на приготвяне
- 1. Сложете водата в малка тенджерка и добавете ванилията и солта.
- 2. Добавете гриста и оставете да поври 5 минути.
- 3. Разбийте леко яйцата, така че да се затоплят и добавете внимателно към сместа. Добавете и останалите продукти.
- 4. С крема се пълнят готовите, изпечени сладки. Отгоре се поръсват с пудра захар.