Никой не иска краставичките в буркан да са меки, отпуснати и безвкусни. Дори бабите без зъби, които трудно хрупат, предпочитат те да са сочни, стегнати и леко пикантни. 


По-широките буркани са от съществено значение за консервиране на кисели краставички. В тях могат да се сложат и по-дебелите корнишони, както и после да се извадят по-лесно. 


Чудесно би било да се снабдите с краставички от сигурен производител.
Може първо да купите 1 кг и ако ви харесат, да напазарувате повече и за консервиране. 


За да се получат хрупкави и добре овкусени кисели краставички, е важно да се спазват точни пропорции. Дори да са ви продали 5 кг от тях и да сте сигурни в честността на продавача, преди да започнете с приготвянето, премерете зеленчуците и на домашния си кантар. Така ще можете да прецизирате всички мерки на подправките и другите продукти след това.


Макар че по природа корнишоните са дребни, има някои, които са по-дебели или дълги. Съвсем спокойно може да ги нарежете на дебели парчета. 


С тази рецепта корнишоните стават пикантни. Освен традиционните сол и копър, в бурканите се слагат зърна бахар, черен пипер, лют червен пипер и малка люта чушка. Ако искате повече люто, срежете чушката по дължина и я сложете по този начин в буркана. Когато е цяла, тя птдава от своята пикантност, но лютото остава в нея самата. 


Имайте предвид, че ако използвате сушен копър, вместо пресен, ще получите доста по-наситен аромат.
Миризмата на сушения копър е по-силна, защото всичко е концентрирано в стръкчетата, без никаква влага.


Предварително подрежете цветовете в краищата на краставичките.
Така те ще останат здрави. 


С това количество може да затворите 4-6 броя буркани от по 1 литър. 

Съставки

  • 10 бр. Люти червени чушки
  • 20 скилидки Чесън
  • 3 стебла Копър
  • 5 с.л. Сол
  • 4 ч.ч. Вода
  • 2 ч.ч. Бял винен оцет
  • 2 ч.ч. Ябълков оцет
  • 10 бр. Дафинов лист
  • 1 ч.л. Лют червен пипер
  • 2 с.л. Смлян кориандър
  • 2 с.л. Семена от копър
  • 2 с.л. Синапено семе
  • 2 с.л. Черен пипер
  • 7 кг Краставици

Начин на приготвяне

  • 1. Сипете всички подправки в купа и ги разбъркайте, за да се смесят. Използвайте дървен кълцалник. 

     

  • 2. Вголям съд смесете оцета, водата и солта.Разбъркайте, докато тя се разтопи. 
  • 3. Измийте бурканите с гореща вода. И ги пълнете,докато са още топли. 
  • 4. Във всекибуркан сипете2-3 с.л. от сместа с подправките, сложете 2-3 листа и стъбла от сухия копър, 2-3 люти чушки  и по 4-5 чесънчета.
  • 5. Подредете краставиците вертикално цели или ги нарежете на едрипарчета, според предпочитанията ви. Краставиците трябва да стигат до под стеснената част набуркана. 
  • 6. Залейте със саламурата. Краставичките трябва да са само лекопокрити от течността. 

     

  • 7. Забършетеръба на бурканите с кърпа. Това е важно, за да не се развиват там плесени вбъдеще. Сложете капачките и затегнете.
  • 8. Стерилизирайте за 10 минути. Оставете да сеохладят. 
  • 9. Съхранявайте насухо и хладно място. Краставичките ще бъдат готови законсумация след 7-10 днии ще стават все по-вкусни с времето.