Никой не иска краставичките в буркан да са меки, отпуснати и безвкусни. Дори бабите без зъби, които трудно хрупат, предпочитат те да са сочни, стегнати и леко пикантни.
По-широките буркани са от съществено значение за консервиране на кисели краставички. В тях могат да се сложат и по-дебелите корнишони, както и после да се извадят по-лесно.
Чудесно би било да се снабдите с краставички от сигурен производител. Може първо да купите 1 кг и ако ви харесат, да напазарувате повече и за консервиране.
За да се получат хрупкави и добре овкусени кисели краставички, е важно да се спазват точни пропорции. Дори да са ви продали 5 кг от тях и да сте сигурни в честността на продавача, преди да започнете с приготвянето, премерете зеленчуците и на домашния си кантар. Така ще можете да прецизирате всички мерки на подправките и другите продукти след това.
Макар че по природа корнишоните са дребни, има някои, които са по-дебели или дълги. Съвсем спокойно може да ги нарежете на дебели парчета.
С тази рецепта корнишоните стават пикантни. Освен традиционните сол и копър, в бурканите се слагат зърна бахар, черен пипер, лют червен пипер и малка люта чушка. Ако искате повече люто, срежете чушката по дължина и я сложете по този начин в буркана. Когато е цяла, тя птдава от своята пикантност, но лютото остава в нея самата.
Имайте предвид, че ако използвате сушен копър, вместо пресен, ще получите доста по-наситен аромат. Миризмата на сушения копър е по-силна, защото всичко е концентрирано в стръкчетата, без никаква влага.
Предварително подрежете цветовете в краищата на краставичките. Така те ще останат здрави.
С това количество може да затворите 4-6 броя буркани от по 1 литър.
Съставки
- 10 бр. Люти червени чушки
- 20 скилидки Чесън
- 3 стебла Копър
- 5 с.л. Сол
- 4 ч.ч. Вода
- 2 ч.ч. Бял винен оцет
- 2 ч.ч. Ябълков оцет
- 10 бр. Дафинов лист
- 1 ч.л. Лют червен пипер
- 2 с.л. Смлян кориандър
- 2 с.л. Семена от копър
- 2 с.л. Синапено семе
- 2 с.л. Черен пипер
- 7 кг Краставици
Начин на приготвяне
- 1. Сипете всички подправки в купа и ги разбъркайте, за да се смесят. Използвайте дървен кълцалник.
- 2. Вголям съд смесете оцета, водата и солта.Разбъркайте, докато тя се разтопи.
- 3. Измийте бурканите с гореща вода. И ги пълнете,докато са още топли.
- 4. Във всекибуркан сипете2-3 с.л. от сместа с подправките, сложете 2-3 листа и стъбла от сухия копър, 2-3 люти чушки и по 4-5 чесънчета.
- 5. Подредете краставиците вертикално цели или ги нарежете на едрипарчета, според предпочитанията ви. Краставиците трябва да стигат до под стеснената част набуркана.
- 6. Залейте със саламурата. Краставичките трябва да са само лекопокрити от течността.
- 7. Забършетеръба на бурканите с кърпа. Това е важно, за да не се развиват там плесени вбъдеще. Сложете капачките и затегнете.
- 8. Стерилизирайте за 10 минути. Оставете да сеохладят.
- 9. Съхранявайте насухо и хладно място. Краставичките ще бъдат готови законсумация след 7-10 днии ще стават все по-вкусни с времето.