Зеленчуци, ориз и скромните 450 калории... Ризото Верде е подходящо за лятото, вкусно и здравословно. На италианците тези рецепти им се отдават.
Няма нищо сложно в приготвянето, а накрая и порциите са достатъчно за всички - шест. Препоръчваме да използвате кръгъл бисерен ориз от сорта Арборио. Грабвайте вино, тиган, бакла и не забравяйте спанака.
Съставки
- 125 мл Бяло вино
- 3 с.л. Зехтин
- 1 бр. Лимон
- 3 с.л. Квасена сметана
- 50 г Пармезан
- 75 г Замразен грах
- 75 г бакла
- 1 литри Пилешки бульон
- 1 бр. Целина
- 2 бр. Глава лук
- 100 г Листа от спанак
Начин на приготвяне
- 1. Запържете лука и целината с щипка сол в загрят тиган с 3 супени лъжици зехтин или олио. Гответе около 5 минутки, до полупрозрачност на продуктите.
- 2. Добавете ориза за ризотото и разбъркайте добре, така че мазнината да го покрие.
- 3. Сипете бялото вино и оставете да се изпари. След това добавете една част от пилешкия бульон и разбъркайте хубаво. След като оризът абсорбира течността, сипете и останалата част от бульона.
- 4. Поставете в кухненски робот спанак с 2 с.л. топла вода и направете спаначено пюре.
- 5. Когато оризът е почти готов, добавете пюрето, баклата и замразения грах. Гответе още около пет минутки с постоянно бъркане.
- 6. След като оризът и зеленчуците са готови, добавете пармезана, 3 с.л. квасена сметана и лимон сок на вкус. Гарнирайте с кресон.
- 7. Buon appetito - зеленчуковото ви ризото е готово!