Зеленчуци, ориз и скромните 450 калории... Ризото Верде е подходящо за лятото, вкусно и здравословно. На италианците тези рецепти им се отдават.

Няма нищо сложно в приготвянето, а накрая и порциите са достатъчно за всички - шест. Препоръчваме да използвате кръгъл бисерен ориз от сорта Арборио. Грабвайте вино, тиган, бакла и не забравяйте спанака.

Съставки

  • 125 мл Бяло вино
  • 3 с.л. Зехтин
  • 1 бр. Лимон
  • 3 с.л. Квасена сметана
  • 50 г Пармезан
  • 75 г Замразен грах
  • 75 г бакла
  • 1 литри Пилешки бульон
  • 1 бр. Целина
  • 2 бр. Глава лук
  • 100 г Листа от спанак

Начин на приготвяне

  • 1. Запържете лука и целината с щипка сол в загрят тиган с 3 супени лъжици зехтин или олио. Гответе около 5 минутки, до полупрозрачност на продуктите. 
  • 2. Добавете ориза за ризотото и разбъркайте добре, така че мазнината да го покрие.
  • 3. Сипете бялото вино и оставете да се изпари. След това добавете една част от пилешкия бульон и разбъркайте хубаво. След като оризът абсорбира течността, сипете и останалата част от бульона. 
  • 4. Поставете в кухненски робот спанак с 2 с.л. топла вода и направете спаначено пюре. 
  • 5. Когато оризът е почти готов, добавете пюрето, баклата и замразения грах. Гответе още около пет минутки с постоянно бъркане. 
  • 6. След като оризът и зеленчуците са готови, добавете пармезана, 3 с.л. квасена сметана и лимон сок на вкус. Гарнирайте с кресон. 
  • 7. Buon appetito - зеленчуковото ви ризото е готово!