Ароматно ястие с екзотичен вкус.
Съставки
- 4 бр. Филе от бяла риба
- 1 ч.л. Карамфил
- 1/2 ч.л. Кимион
- 120 г Сусамов тахан
- 1/2 ч.л. Кориандър
- 1-2 щипки Сол
- 4 с.л. Зехтин
- 1/2 ч.л. Червен пипер
- 300 г Ориз Басмати
- 3 глави Лук
- 3 скилидки Чесън
- 50 г Джинджифил
- 1 ч.л. Кардамон
- 1 ч.л. Кимион
- 1/2 ч.л. Черен пипер
- 1 пръчица Канела
- 4 с.л. Зехтин
- 1-2 щипки Сол
- 1 бр. Лимон
- 1 щипка Сол
- 1 щипка Черен пипер
Начин на приготвяне
- 1. Оризът се накисва в топла вода за 2 часа.
- 2. Лукът се реже на полумесеци и се запържва в зехтина, докато леко се карамелизира. Прибавя се наситненият чесън и се запържва.
- 3. Наливат се около 900 мл вода. Обеленият и нарязан на едро джинджифил, канелата, шушулките кардамон, карамфилът, кимионът и черният пипер се слагат в марля, която се завързва, слага се в бульона и се оставя на котлона за около 15 минути.
- 4. Марлята се отстранява и към бульона се прибавя отцеденият ориз, посолява се и се готви под капак на умерен огън до готовност.
- 5. В хаванче се стриват кимионът, кориандърът, червеният пипер, зехтинът и сол на вкус. Рибата се маже от двете страни със сместа. Пече се 20 минути на 220 градуса, в покрита с пергаментова хартия тава.
- 6. Сосът се приготвя като таханът се смесва с лимоновия сок, около 100 мл студена вода, сол и черен пипер на вкус.
- 7. Рибата се поднася с ориза и соса.