Ароматно ястие с екзотичен вкус.

 

Съставки

  • 4 бр. Филе от бяла риба
  • 1 ч.л. Карамфил
  • 1/2 ч.л. Кимион
  • 120 г Сусамов тахан
  • 1/2 ч.л. Кориандър
  • 1-2 щипки Сол
  • 4 с.л. Зехтин
  • 1/2 ч.л. Червен пипер
  • 300 г Ориз Басмати
  • 3 глави Лук
  • 3 скилидки Чесън
  • 50 г Джинджифил
  • 1 ч.л. Кардамон
  • 1 ч.л. Кимион
  • 1/2 ч.л. Черен пипер
  • 1 пръчица Канела
  • 4 с.л. Зехтин
  • 1-2 щипки Сол
  • 1 бр. Лимон
  • 1 щипка Сол
  • 1 щипка Черен пипер

Начин на приготвяне

  • 1. Оризът се накисва в топла вода за 2 часа.
  • 2. Лукът се реже на полумесеци и се запържва в зехтина, докато леко се карамелизира. Прибавя се наситненият чесън и се запържва.
  • 3. Наливат се около 900 мл вода. Обеленият и нарязан на едро джинджифил, канелата, шушулките кардамон, карамфилът, кимионът и черният пипер се слагат в марля, която се завързва, слага се в бульона и се оставя на котлона за около 15 минути.
  • 4. Марлята се отстранява и към бульона се прибавя отцеденият ориз, посолява се и се готви под капак на умерен огън до готовност.
  • 5. В хаванче се стриват кимионът, кориандърът, червеният пипер, зехтинът и сол на вкус. Рибата се маже от двете страни със сместа. Пече се 20 минути на 220 градуса, в покрита с пергаментова хартия тава.
  • 6. Сосът се приготвя като таханът се смесва с лимоновия сок, около 100 мл студена вода, сол и черен пипер на вкус.
  • 7. Рибата се поднася с ориза и соса.