Боб чорбата е основна част от българската национална кухня. Имаме над 30 начина, по които той може да се приготви и яде. До преди Освобождението бобът бил част само от най-простите ястия на бедните. В книжните кулинарни извори от това време почти не се споменава. Много повече рецепти например има с бакла. Около 100 г след това бобът се нарежда по консумация до известни зеленчуци като доматите и чушките. Бедняшкото ястие промеменя статуса си, след катоз паочва да присъства на трапезата на Бъдни вечер.
Бобът най-често се приготвя на чорба.
Печен боб на фурна също е изключително вкусно ястие, особено в компанията на люта чушка. Именно с него може да приготвите тази рецепта.
Съставки
- 2 с.л. Девесил
- 2 с.л. Пресен джоджен
- 4 с.л. Олио
- 4 филии Бял хляб
- 1 купичка Боб
Начин на приготвяне
- 1. Запечете филийките с олиото на тънка струйка.
- 2. Запечете ги в сух тиган с намазнената част надолу.
- 3. Върху топлата страна на филийките разстелете запечения боб.
- 4. Поръсете щедро с пресни подправки - девесил и джоджен.