Пържените кюфтета са класическо ястие на българската трапеза, но дори и в класиката може да се въведе някоя новост. Освен минати през тигана, кюфтетата могат да се запекат във фурната. Така стават много по-плътни и придобиват допълнителен аромат. 


По-смелите могат да направят и още нещо - към сместа с кайма се добавя малка настъргана на ситно ябълка и няколко листенца мента. Когато пържите такива кюфтета, те стават малко по-тъмнокафяви, защото ябълката се карамелизира. Ментата пък приодава допълнителна свежест.

 

Ще се осмелите ли да опитате?

 

 

 

 

 



 

Съставки

  • 2 филии Хляб
  • 100 мл Олио
  • 200 мл Прясно мляко
  • 1 бр. Яйце
  • 100 г Лук
  • 400 г Кайма от телешко месо
  • 20 г Магданоз
  • 1 с.л. Сол
  • 1 ч.л. Черен пипер

Начин на приготвяне

  • 1. Настържете лука на на ситно. Отрежете кората на хляба и накиснете средата, накъсана на трохи, в млякото за 5 минути. След това изстискайте излишната течност. 
  • 2. Разбъркайте лука с каймата. Добавете ситно нарязания магданоз, яйцето, хляба, малко сол и черен пипер. Замесете, докато стане гладко. Поставете сместа в хладилник за 10 минути. 

     

  • 3. Навлажнете ръцете си със студена вода. Вземайте от каймата и оформете малки топчета между дланите си. След това леко ги притиснете и разплескайте.

     

  • 4. В тиган затоплете 2 с. л. олио. Пържете всяко кюфте по 3-4 минути от всяка страна на средна температура.
  • 5. След като извадите кюфтетата от тигана, ги сложете във фурната за 7 минути. Може да ги подредите в тава или да използвате тигана, в който сте ги пържили, като махнете дръжката му (ако е с подвижна такава).
  • 6. Сервирайте кюфтетата с пухкаво картофено или грахово пюре и свежа салата.