Пържените кюфтета са класическо ястие на българската трапеза, но дори и в класиката може да се въведе някоя новост. Освен минати през тигана, кюфтетата могат да се запекат във фурната. Така стават много по-плътни и придобиват допълнителен аромат.
По-смелите могат да направят и още нещо - към сместа с кайма се добавя малка настъргана на ситно ябълка и няколко листенца мента. Когато пържите такива кюфтета, те стават малко по-тъмнокафяви, защото ябълката се карамелизира. Ментата пък приодава допълнителна свежест.
Ще се осмелите ли да опитате?
Съставки
- 2 филии Хляб
- 100 мл Олио
- 200 мл Прясно мляко
- 1 бр. Яйце
- 100 г Лук
- 400 г Кайма от телешко месо
- 20 г Магданоз
- 1 с.л. Сол
- 1 ч.л. Черен пипер
Начин на приготвяне
- 1. Настържете лука на на ситно. Отрежете кората на хляба и накиснете средата, накъсана на трохи, в млякото за 5 минути. След това изстискайте излишната течност.
- 2. Разбъркайте лука с каймата. Добавете ситно нарязания магданоз, яйцето, хляба, малко сол и черен пипер. Замесете, докато стане гладко. Поставете сместа в хладилник за 10 минути.
- 3. Навлажнете ръцете си със студена вода. Вземайте от каймата и оформете малки топчета между дланите си. След това леко ги притиснете и разплескайте.
- 4. В тиган затоплете 2 с. л. олио. Пържете всяко кюфте по 3-4 минути от всяка страна на средна температура.
- 5. След като извадите кюфтетата от тигана, ги сложете във фурната за 7 минути. Може да ги подредите в тава или да използвате тигана, в който сте ги пържили, като махнете дръжката му (ако е с подвижна такава).
- 6. Сервирайте кюфтетата с пухкаво картофено или грахово пюре и свежа салата.