Дюли, ябълки, тиква и мед - какво повече му трябва на човек...

Съставки

  • 1 кг Дюля
  • 500 г Пчелен мед
  • 2 кг Захар
  • 1 кг Тиква
  • 1 кг Кисели ябълки

Начин на приготвяне

  • 1. Нарязаните плодове се държат 2 часа във варно мляко (на 4 кг вода се слагат 3 с.л. вар).
  • 2. Измиват се няколко пъти и се варят в сироп, приготвен от равно количество захар и вода.
  • 3. Половината захар може да се замени с мед.
  • 4. По време на веренето леко се бърка, за да не се разкъсат плодовете. Внимава се, също така, да не загори.
  • 5. След като поизстине, ароматизира се с подходяща есенция по желание. Поднася се самостоятелно като десерт или като екзотична гарнитура към основното ястие.