Дюли, ябълки, тиква и мед - какво повече му трябва на човек...
Съставки
- 1 кг Дюля
- 500 г Пчелен мед
- 2 кг Захар
- 1 кг Тиква
- 1 кг Кисели ябълки
Начин на приготвяне
- 1. Нарязаните плодове се държат 2 часа във варно мляко (на 4 кг вода се слагат 3 с.л. вар).
- 2. Измиват се няколко пъти и се варят в сироп, приготвен от равно количество захар и вода.
- 3. Половината захар може да се замени с мед.
- 4. По време на веренето леко се бърка, за да не се разкъсат плодовете. Внимава се, също така, да не загори.
- 5. След като поизстине, ароматизира се с подходяща есенция по желание. Поднася се самостоятелно като десерт или като екзотична гарнитура към основното ястие.