Пролетната баница можете да консумирате както топла, така и студена. Най-подходящата добавка към нея си остава киселото мляко.

Съставки

  • 1 пакет Кори за баница
  • 800 г Спанак
  • 250 г Краве масло
  • 350 г Сирене
  • 1/2 кофичка Кисело мляко
  • 4 бр. Яйца
  • 1 щипка Сол

Начин на приготвяне

  • 1. Измитият и нарязан на ситно спанак се задушава в тенджера с 200 мл вода с щипка сол и се добавя половината от маслото.
  • 2. В отделна купа се разбиват яйцата, добавят се киселото мляко и натрошеното сирене. Разбъркват се.
  • 3. Когато спанакът е загубил от обема си и вече е омекнал, се прибавя към сместа от яйца, сирене и кисело мляко. Така приготвената плънка е готова.
  • 4. В намаслена тава се редят корите за баницата. Първите се разстилат, така че да легнат по стените на тавата. С тях ще се завие баницата отгоре. Върху корите се слага малко масло и плънка, която се покрива с нови две кори, и така докато свърши плънката.
  • 5. Последните две кори се намазват с остатъка от маслото, което е предварително разстопено. Баницата се завива с първите кори, поставени най-отдолу.
  • 6. Ястието се пече в предварително загрята фурна на 150 градуса до зачервяване.