Богородица е най-почитана светица в християнската религия. На иконите най-често е изрисувана с Младенеца на ръце, както и в няколко характерни сцени от живота й, които се отбелязват като големи празници - Въведение Богородично, Благовещение и Успение Богородично.

На 21 ноември православната църква отбелязва именно Въведение Богородично, като денят е обявен за Ден на християнското семейство и младеж. Богородица, както предпочитаме да я наричаме ние, е символ на семейството, на ценностите му. Тя закриля дома, децата, родилките - изобщо всички членове на семейството. 

Богородица е покровителка и пазителка на дома и семейството. В деня на християнското семейство се вярва, че отправената към нея молитва ще излекува безплодие, женски болести, ще дари децата със здраве, а душевните болести ще минат.

Според традицията на този ден семейството трябва да заведе детето в църквата, където да запалят свещ. Вечерта всички се събират около масата и ядат от прясно омесената пита и пият червено вино. Дори да не спазите всички обичаи, според канона или написаното в църковното тефтерче, достатъчно е да направите само едно – просто да отделите малко повече внимание и време на децата си днес.

В Деня на християнското семейство се меси питка, от която се яде в дома и се раздава на роднини, приятели и съседи най-вече за здраве.

Съставки

  • 125 г Краве масло
  • 50 мл Вода
  • 200 мл Прясно мляко
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 1 с.л. Пчелен мед
  • 3 бр. Яйца
  • 500 г Брашно
  • 21 г Мая
  • 3 с.л. Сусам

Начин на приготвяне

  • 1. Затоплете прясното мляко, без да кипва. Идеалната температура е, когато може да потопите кутрето си в него, без да ви пари. В половината прясно мляко разтворете маята и захарта. Покрийте купата с памучна кърпа и оставете да шупне за 10-15 минути.
  • 2. През това време пресейте брашното и го сипете в тава за месене или върху плота. Оформете кладенче в средата. Сипете солта, меда и чукнете двете яйца. Добавете разтопеното масло и маята. Останалото мляко и малко допълнително брашно оставете за доомесване. 
  • 3. Когато се оформи меко тесто, което не лепне по дланите, оформете го на топка и оставете да втаса. Покрийте го с кърпа, на стайна температура, докато удвои обема си. Обикновено това става за около час. 
  • 4. Премесете готовото тесто. Отделете 1/4 от него. Разточете на кора с дебелина 1-2 см. С валяк за мрежова декорация изрежете дупки в него. Ако нямате такъв уред, може да използвате формички за сладки. Извадете фигурките и използвайте тази част, в която остават дупки. 

     

  • 5. По голямата част оформете на топка, заедно с останалите парчета тесто от формичките, и поставете в намаслена тава. Отгоре застелете питата с мрежестата част тесто. 
  • 6. Разбийте яйцето и намажете питката. Поръсете със сусам. Пече се на 170 градуса за 30 минути.