Кисело зеле, целина, праз лук, ориз, чесън, зелев сок, джоджен, чубрица, олио... Очакават да ги хапнете!
Съставки
- 1 щипка Сол
- 1 кубче Зеленчуков бульон
- 200 мл Зелев сок
- 150 мл Олио
- 1 с.л. Доматен сос
- 1 с.л. Червен пипер
- 3 скилидки Чесън
- 1 глава Целина
- 2 стръка Праз
- 200 г Ориз
- 1 глава Кисело зеле
- 1 щипка Черен пипер
- 10 листенца Джоджен
- 1 щипка Чубрица
Начин на приготвяне
- 1. В дълбок тиган се загряват 50 мл олио.
- 2. Празът, целината и чесънът се нарязват на дребно и се слагат в мазнината.
- 3. Оризът се измива и се прибавя към зеленчуците. Разбъркват се и се пържат, докато оризът стане стъклен.
- 4. Добавя се доматеният сос. Подправят се с джоджен и червен пипер.
- 5. Налива се зеленчуковият бульон, разтворен в 200 мл топла вода.
- 6. Осолява се и се поръсва с млян черен пипер. Разбърква се и се изчаква оризът да усвои водата да се попие в ориза.
- 7. С така приготвената плънка се завиват малки сарми, които се подреждат в тава. Отгоре се заливат с със зелев сок и останалото олио.
- 8. Слагат се в загрята фурна на 180 градуса, покрити с алуминиево фолио, и се пекат около 1 час. Може да се доизпекат без фолио 15-20 минути.