Постният лучник е сред най-достопочтените гости върху трапезата на Благовещение. Една традиционна рецепта, поднесена с много стил и финес от нашите приятели от Бон Апети.

Съставки

  • 750 г Брашно
  • 1 ч.л. Червен пипер
  • 1 връзка Магданоз
  • 1/4 връзка Копър
  • 1 ч.л. Чубрица
  • 1 кг Лук
  • 100 мл Олио
  • 1 щипка Захар
  • 1 щипка Сол
  • 15 г Прясна мая
  • няколко щипки Сол

Начин на приготвяне

  • 1. Брашното се пресява, прави се кладенче, в което се сипва солта и предварително разтворената и шупнала в 75 мл хладка вода със захарта мая. Замесва се средно твърдо тесто, като постепенно се добавя хладка вода.
  • 2. Лукът се почиства и се нарязва наситно, сипва се в сгорещеното олио, налива се малко хладка вода и се задушава до омекване. Овкусява се със сол, черен пипер, червения пипер, чубрицата и наситнените магданоз и копър.
  • 3. Тестото се оставя да втасва 20–30 минути. След това се разделя на 5 части, като една от тях трябва да е по-голяма от останалите. Тестото за по-голямата кора се разточва и с нея се покрива дъното на намазнена тава така, че по стените й да остане, за да се похлупят останалите кори.
  • 4. Върху нея се поставя 1/4 от плънката, след това се разточва и втората кора и отгоре се разпределя още 1/4 от плънката. Действието се повтаря до изчерпването на кори и плънка. След това с нож лучникът се нарязва на 8 триъгълни парчета. Накрая се завиват навътре оставените краища на първата кора.
  • 5. Пече се в умерена фурна, загрята на 180–200 градуса, 40–45 минути. След като се извади от фурната, се поръсва с вода и се завива с кърпа, за да омекне.